
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.
Składniki:
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 500g buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 3 kawałki suszonych grzybów
- majeranek
- 7 ziarenek czarnego pieprzu
- opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
- Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
- Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.
Uwaga:
- Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |
