Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.
Składniki na 4 porcje:
1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
Strasznie podoba mi się ten przepis! Polecasz bardziej dodać groszek ptysiowy czy grzanki? W ogóle uważam, że powinnaś wziąć udział na facebooku grypoodpornych! ten przepis idealnie się nadaje!
Ja właśnie ugotowałam, wyszła genialna, dla złamania smaku dodałam mleczko kokosowe. Właśnie zajada się mój mąż, córka i koleżanka córki. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie, Magda
Dziękuję za przepis :) Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu, jednak z pewną modyfikacją: warzywa najpierw przesmażałam na maśle. Jest po prostu pyszna, w przyszłą sobotę urządzam kolację dla rodziny i właśnie tę zupę zamierzam podać:) Mam nadzieję, że lekko słodki i kwaskowy, świeży smak będzie miłym zaskoczeniem dla osób w starszym wieku. Dodam, że to moje pierwsze wariactwo kulinarne z użyciem dyni a przy okazji zrobiłam też placki ziemniaczane z dynią i marchewką :) Również pyszne, o wiele delikatniejsze niż z samych ziemniaków. Polecam.
dla tych co nie przepadaja za muskatem,a lubia czosnek mam inny pezepis.Jedna srednia cebulke zeszklic na lyzce masla,dodac pokrojona w duza kostke dynie ze skorka.Zalac woda tak zeby dynia byla przykryta.Dodac kostke rosolowa,2 spore rozgniecione zabki czosnku.Gotowac az dynia bedzie miekka-okolo 15 minut.Zmiksowac,jezeli trzeba posolic do smaku.Przed podaniem na kazdy talerz dac 1lyzke stolowa smietanki kremowki.Jezeli ktos chce orginalnie,ale troche drozej dodac polowe lyzeczki herbatniej oleju z pestek dyni-tego ciemnozielonego i przy pomocy widelca "rozprowadzic " smietanke i olej w esy floresy -ladnie wyglada.
Sądzę, że każda inna dynia również się nada. Uważam, że cukier jest tu zbędny. Ja znalazłem kiedyś przepis podobny i gotuje wg. niego. Zupę gotuję na kostce bulionu wołowego. Marchew jest podobna do dyni po rozgotowaniu i nie jest chyba konieczna. Zasadnicza jest dynia i ziemniaki. Dodanie prażonych pestek dyni i groszku ptysiowego na pewno uczyni zupę bardziej wykwintną, no i dodatku zieleniny nie zapominajcie (natka ewent. koperek).
[b]Agnieszko[/b] dobry pomysł z tym groszkiem. Moje dzieci go uwielbiają, a zupy tej specjalnie nie chcą jeść (chodź ja ją uwielbiam), więc może groszkiem ich zachęcę ;-)
Już w ubiegłym roku koleżanka namawiała mnie na tą zupę nawet kupiłam dynię , ale jednak jej nie ugotowałam a później przepis zgubiłam. Teraz z zapałem wzięłam się za gotowanie tej zupy...Kolor fantastyczny smakowo też bardzo dobra.Natomiast ja ponieważ mam małe dzieci , które nie lubią monotonii na talerzu podałam im ta pyszną zupkę z groszkiem ptysiowym i posypałam startym żółtym serkiem. pozdrawiam :) :)
[b]Cezonia[/b] dzięki :-)
[b]Shinju[/b] Hokkaido jest w Niemczech bardzo popularna, więc może spróbuj poszukać w np. Kauflandzie, albo Lidlu. Znalazłam ją również w sklepie internetowym: [url="http://www.twenga.pl/search.php?cm=1&c=132376&b=29928"]Kliknij na ten link[/url]
[b]Sisers4cooking[/b] osobiście wolę wersję wytrawną :-*