Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.
Składniki na ok. 6 porcji:
400g białej fasoli „Jasiek”
150g wędzonego boczku
150g kiełbasy
3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
4- 5 łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
Zasmażkę dodać do garnka z fasolą. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
3 lat temu
Ja nie lubię majeranku, dodaję estragon. (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek·
4 lat temu
Koszt niski 😂😂😂 Fasola dobre 6 zł, boczek 10 zł i kiełbasa 10 zł z byle gówna nie robi się, dań około 10 plus składniki inne takie jak pomidory przyprawy 😁😁😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
3 lat temu
Przemek, to zależy ile dla Ciebie to mało, a ile dużo. Ja osobiście uważam, że nawet za produkty płacąc w sklepie 40zl to nie jest dużo. Przecież to garnek smacznej i sycącej zupy dla spokojnie 3osob na dwa dni. Licząc nawet 50zl to 25zl/dzień czyli nie spełnia 8.40 zł na osobę.... To tyle co nic...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaca ·
2 lat temu
Bzdury piszesz że aż się czytać nie chcę. Robiłem i wyszło mi pełne 4sloiki litrowe plus pół litra zostało. Fasolka 7zl(500gr), boczek wedz 6zl(250gr), kiełbasa 8zl(300gr), przecier 8zl(2szt), przyprawy każdy ma w domu (grosze) zużycie gazu (max 0.50gr) Straciłem "aż" 30zl za ponad 4 słoiki pysznej fasolki. Nie całe 7.50 za słoik w którym wiem co mam. Tak że polecam z czystym sumieniem 👍👍👍🤜🤛
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta ·
4 lat temu
Żadnych zasmażek. Wystarczy przetrzeć przez silo trochę ugotowanej fasoli. Dodać do potrawy i jest zagęszczona.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
fanatyk fasolki·
4 lat temu
najlepsza zupa we wszechświecie. w wersji wegańskiej wystarczy dodać wędzone warzywa zamiast mięsa i smak jest identyczny. wspaniałość
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dziad Mięsojad·
4 lat temu
Bzdura. Nie ma wersji wegańskiej !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michal·
3 lat temu
Weganska fasolka po bretonsku nie brzmi dla mnie zachecajaco. To jakby przygotowac jaja na bekonie.... Bez bekonu. Ale de gustibus 😁smaki sa rozne. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gtzegorz·
3 lat temu
No i po co się biczować. Ma być czuć wędzony boczek i kiełbase to jest to o nie jakieś tralala zielenina myślisz że będziesz żyła 200 lat. Nie wiadomo kiedy i co na kogo czeka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
4 lat temu
Bez cebulki ? Kiełbasa i cebula, to podstawa. a jak ktoś lubi tłustsze, to też boczek .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
fumfel fumfla·
3 lat temu
da się bez cebuli nie kiśnie tak szybko to zaleta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemo·
2 lat temu
Cebula musi być. Do tego jeszcze czosnek, ziele angielkie, liść laurowy i trochę papryki wędzonej 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
niepolak1·
4 lat temu
Przepis super! ...Nie chcesz pierdzieć nie jedz fasoli i kapusty. Są też zioła, które zmniejszają nasilenie działania fasolki, proszę poczytać....Fasolę moczę i gotuję w tej wodzie, ja tylko dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i nie podsmażam, gotuję od początku z fasolą. Przyprawiam w trakcie gotowania, czasem dodaję pieprz z ostrej papryczki. Mięso gotuję osobno w wodzie specjalnie gdyby się okazało, że fasola potrzebuje więcej gotowania a wodę z tego mięsa dolewam do fasolki w razie potrzeby, rewelacja!Zagęszczam albo fasolką miksując trochę, albo zasmażką z mąki.Super przepis! dziękuję. (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Giusi·
4 lat temu
Ludzie jakie tam przepisy w kuchni dominuje fantazją i rzecz każdego gustu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
4 lat temu
Proponuję poczekać chociaż kilka godz aby składniki dobrze się połączyć
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kris·
4 lat temu
Fasolke to sie raczej rozrzeda :) Cebulka i 2 zabki czosnku .... sprawdzcie sami , kto co lubi , zasmazka ... hmmmm jak ktos lubi pieczen :D no i na koniec , fasolke zawsze odcedzic po moczeniu , zalac swieża woda a potem tylko doprawic , pomidorki swieze obrac ze skorki , wyciac zgrubialosci i razem z cebulka podsmazyc i ugniesc a potem do gara . Doprawiac majerankiem , sola i pieprzem a czumber na wzdymke dziala :) Smacznego . Zrobilem dzis po mojemu i .... Umieram z blogosci :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leszek·
4 lat temu
Żeby zagęścić potrawę nie trzeba używać mąki tylko wyjąć 6-8 ziaren ugotowanej fasoli, rozgnieść i dodać do gara. Bąki zaś eliminujemy dodając łyżeczkę cząbru. Smacznego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela ·
5 lat temu
Zrobiłam fasolkę wg podanego przepisu. Niestety muszę przyznać rację niektórym przedmówcom. Fasola gotowana w tej samej wodzie, w której się moczyła i była gotowaną jest paskudnie gorzka. Zrobiłam z większej ilości składników, żeby rodzinka się najadła. I kiszka. Jak dla mnie przepis na dwóję. Pomimo wielu przepisów w sieci skorzystałam z tego, bo oceniony był na 5. U mnie jak już pisałam wielkie 2. Zero jakichkolwiek przypraw. Mam teraz 4 litry fasolki, którą ciężko zjeść. Nie robiłam żadnej zasmażki, mimo to fasolka jest bardzo gęsta. Byłaby pyszna tylko ta gorycz😠. Dodałam oczywiście podsmażoną cebulę i majeranek. Nawet sypnęłam łyżkę cukru, ale nic nie pomogło. Nie polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagna·
4 lat temu
Widocznie nie zrozumialas przepisu i cos pomylilas. Nalezy czytac ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof. Za długo ·
4 lat temu
Za długo gotowała Pani majeranek, max 5 min. Dlatego ta gorycz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł ·
1 lat temu
Ja dodaję na początku i nie ma żadnej goryczy. A robię tak od 40 lat. Pozdrawiam serdecznie, Paweł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta Anna·
4 lat temu
Zioła takie jak majeranek, bazylią, oregano dodajemy na końcu gotowania, wtedy potrawa nie będzie gorzka. Woda z fasoli nie ma wpływu na gorycz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M.·
5 lat temu
Zamiast zasmażki można wrzucić ciut siemienia lnianego, robi się gęsto i zdrowiej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Henryk·
5 lat temu
można dodać ząbek czosnku według upodobania, ja dodaje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
5 lat temu
Rewelacja! Zrobilam wszystko tak Jak w przepisie !!! Mega!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
5 lat temu
Gotując na tej samej wodzie, na której była moczona fasola ma więcej wartości odżywczych (skutkiem czego mogą być wzdęcia, coś za coś). Osobiście robię na tej samej. A i na patelnię warto dodać i podsmażyć z kiełbasą cebulę i czosnek :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
5 lat temu
Właśnie zrobiłem. Użyłem pieprzu cytrynowego. Rewelacja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Dziś robię będzie pysznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Romek·
5 lat temu
Co się czepiają tej zasmażki. Że niby mąka, to biała śmierć. Zamiast mąki można wziąć otrąb owsianych. Same wrzucone do wrzątku zgęstnieją. Nie trzeba je smażyć na patelni. Ale zapach zasmażki wart jest jej "złej reputacji".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
2 lat temu
Ludzie zawsze będą się czegoś czepiać,a zasmażka jeśli jemy ją raz na jakiś czas To żaden strach, wystarczy po obiedzie wyjść na dłuższy spacer i już po problemie-nic się nie odłoży. Moi dziadkowie kroili grubą pajdę chleba do drugiej ręki boczek i śniadanie gotowe a chudzi jak patyki ale cały czas pracowali.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Fasolkę się soli pod koniec gotowania, inaczej jest długo twarda.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Nie gotujemy fasoli w tej samej wodzie zeby nie puszczac bąków po zjedzeniu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarek·
5 lat temu
Ummm, bąki, bąki to creme de la creme :-) oczywiście napisałem dla żartu :-) choć ponoć zdrowo pobąkować :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
niepolak1·
4 lat temu
Jak pani czy ktoś inny ma problemy żołądkowe to powinien nie jeść fasoli i kapusty, to nie wina kuchni i osób gotujących, że te ma warzywa mają takie "uroki" dlatego gdy są problemy z żołądkiem i pierdzeniem to niech pani nie je fasoli i kapusty.Po za tym są przyprawy ! i to one mają takie właściwości aby nie pierdzieć, proszę również zażyć rapacholin przed jedzeniem albo inne zioła do picia.