Fasolka po bretońsku

113 Komentarzy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400g białej fasoli „Jasiek”
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4- 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
  2. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
  6. Zasmażkę dodać do garnka z fasolą. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Fasolka po bretońsku

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.