Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 400g białej fasoli „Jasiek”
- 150g wędzonego boczku
- 150g kiełbasy
- 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
- Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
- Zasmażkę dodać do garnka z fasolą. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |
