Pyszny rosół z kluskami z kaszy manny w stylu bawarskim. Rosół z kluskami to świetne połączenie. Bardzo smakuje mojej rodzinie i tym małym i tym dużym. To najważniejsze ;)
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
40 g masła, temperatura pokojowa
80 g kaszy manny (zwykłej lub błyskawicznej)
1 jajko, najlepiej o temperaturze pokojowej
sól, gałka muszkatołowa
1 litr bulionu wołowego np. z tego przepisu: "Bulion wołowy"
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
Sposób przygotowania:
Miękkie masło zmiksować na jasną masę. Dalej miksując, dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Następnie dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na blacie na 20 minut.
Bulion zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską. Zwilżonymi rękami formować z masy kluseczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. (U mnie wychodzi ok. 12 kluseczek. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania). Wkładać je do gorącego bulionu. Po włożeniu wszystkich kluseczek do bulionu, delikatnie zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.
Zupę gotować na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
Przed podaniem posypać pietruszką.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Bayerische Küche".
Jeżeli mogę coś dodać:Do rosołu mozna wykorzystać również inny przepis.Do miski wsypuję 1 szklankę kaszy manny i jedno jajko,robię twardą kulkę(jeśli potrzeba dodaję jeszcze kaszy manny.Taką kulkę ścieram na drobnej tarce na ściereczkę,pozostawiam do wyschnięcia i dodaję do rosołu lub mlecznej zupy.Pozostałą ilość po wyschnięciu można przechować.
;-) Moja Babcia taki robi, tylko poprostu gotuje kasze manne osobno i każdy później sobie ją wrzuca do rosołku tyle ile mu się podoba. Ale polaczenie rosolu i manny jest genialne! Polecam :)
a poza tym kto jak kto ale babcie wiedzą co dobre