Bawarski rosół z kluskami

14 Komentarzy
Bawarski rosół z kluskami

Pyszny rosół z kluskami z kaszy manny w stylu bawarskim. Rosół z kluskami to świetne połączenie. Bardzo smakuje mojej rodzinie i tym małym i tym dużym. To najważniejsze ;)

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 40 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g kaszy manny (zwykłej lub błyskawicznej)
  • 1 jajko, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 1 litr bulionu wołowego np. z tego przepisu: "Bulion wołowy"
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować na jasną masę. Dalej miksując, dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Następnie dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na blacie na 20 minut.
  2. Bulion zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską. Zwilżonymi rękami formować z masy kluseczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. (U mnie wychodzi ok. 12 kluseczek. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania). Wkładać je do gorącego bulionu. Po włożeniu wszystkich kluseczek do bulionu, delikatnie zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.
  3. Zupę gotować na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
  4. Przed podaniem posypać pietruszką.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Bayerische Küche".

Kuchnia:

Bawarska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bawarski rosół z kluskami Bawarski rosół z kluskami Bawarski rosół z kluskami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.