Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 500g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • majeranek
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
  2. Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
  3. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Uwaga:

  • Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony czysty Barszcz czerwony czysty
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 8 miesięcy temu
    Robiłem pierwszy raz taki barszcz wyszedł super! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Dałam zwykły pieprz bo nie miałam w ziarenkach i wyszedł strasznie ostry 😟
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Świat Herbaty i Kawy · 1 lat temu
    super przepis na barszcz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smig · 1 lat temu
    najlepszy barszcz jaki jadłem w życiu, wcześniej zawsze miałem kupny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 1 lat temu
    Czy muszą być grzyby bo ich akurat nie mam??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli nie masz to trudno, nie dodawaj. Grzyby są dla dodatkowego aromatu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Souschef · 6 miesięcy temu
      Bez grzybów to nie będzie barszcz lecz zupa buraczana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 1 lat temu
    Dzień dobry , czy można barszcz zapasteryzować? Próbował ktoś ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jowita · 1 lat temu
        W piekarniku ? Jak Pani pasteryzuje ? 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Ja gotuję w garnku. Można wlać gorący barszcz (już gotowy, doprawiony jak w przepisie) do słoików. Potem wstawiam do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym i zalewam gorącą wodą mniej więcej do 2/3 wysokości słoika. (Jeśli barszcz jest gorący, to woda w garnku też. Jeśli zimny, to woda też. Temperatura wody powinna być podobna do temperatury barszczu, aby słoiki nie pękły). Gdy się zagotuje woda, przykręcam na małą moc palnika i gotuję ok. 15 minut. Gotowe, ostudzone słoiki trzymać w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgośka · 1 lat temu
    Zrobiłam, zgodnie z przepisem. Wyszedł idealny, w końcu barszcz, który mi się udał. Polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domin · 2 lat temu
    U mnie natomiast uczono mnie ze buraki obrane zalewa się gorącym bulionem a buraki wcześniej się przyprawia same bez zalewy Tylko obrane, a po zalaniu bulionem odstawiamy je i wyłączamy ogień ;) kolor niesamowity i smak również ;) dziękuje polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia 35 Zielona Góra · 7 miesięcy temu
      Ja też tak robię. Najpierw gotuję  buraki, które daję do wcześniej przygotowanego bulionu i zakwaszam żeby nie zbladł :)  i już nie  gotuję ! Intensywny kolor i smak że hoho
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 2 lat temu
    Majeranek na początek bo musi puścić olejki, buraków nie można doprowadzić do gotowania tylko mają się parzyć, ocet na sam koniec so smaku, buraki maja oddać kolor nie go zachować. Wszystko tak jak nie powinno być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 2 lat temu
    Najlepszy jednak barszcz to z kiszonych burakow
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    antoni · 2 lat temu
    Jedynie ten barszcz przypadł mi do gustu zasmaczysty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 2 lat temu
    W smaku mi się udaje ten barszcz, ale nie ma tak głębokiego koloru, wychodzi bardziej czerwony niż ciemny. Czyżby należało dodać zdecydowanie więcej soku z cytryny/octu? Ale wtedy znów może być za kwaśny...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Domi · 2 lat temu
      Podobno barszczyk traci kolor jak podczas gotowania doprowadzony jest do mocnego wrzenia. Moja mama zawsze mówi, że barszczyk trzeba gotować pomału na małym ogniu żeby miał ładny kolor (a ona jest mistrzynią barszczu 😉)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 3 lat temu
    Ptzepis jest ok jest tylko jedno ale... nie gotunemy do miekkosci burakow w occie bo sie nie ugotuja. Buraczki gotujemy osobno w obierkach po czym kroimy lub trzemy na grubych oczkach i dajemy do buliony wlewajac od raxu ocet zeby nie stracily koloru... gotujemy krotko aby tylko wytrącic smak z burakow.Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Halina · 2 lat temu
      Wręcz przeciwnie - buraczki powinny stracić kolor, oddając barwnik do barszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    przepis na piątkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Na wrzątek wrzucam buraki i nie gotuję ich dłużej niż 25min. Na małym ogniu. Po około 15 min.gotowania doprawiam solą, pieprzem, octem winnym własnej produkcji,cukrem trzcinowy,wyciśnięty przez praskę czosnkiem i majerankiem. Buraczki są miękkie,a barszcz ma piękny kolor
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Ja zastąpiłam ocet witaminą C lewoskretną ,wyszedł pyszny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olga · 2 lat temu
      Nie ma czegoś takiego hahahhahahahaha
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ona · 2 lat temu
      Hahaha a prawoskrętna można?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Świetny przepis, w końcu wyszedł mi barszcz🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Jeśli wigilijny to chyba postny(?), więc z kostki bulionowej rezygnuję (tradycja to tradycja ),ale przepis ok ,więc częściowo skorzystam 😉 Wesołych Świąt!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 3 lat temu
      Wyszedł przepyszny 😋 Wzbogaciłam jeszcze tylko wędzoną śliwką i już nie mogę się doczekać wigilii ☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aga · 3 lat temu
      warzywną zastąp
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      E · 3 lat temu
      A od kiedy to w kostce bulionowej jest mięso? 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 3 lat temu
      ,,Barszcz czerwony czysty" nie koniecznie tylko wigilijny (gotuj sobie jaki chcesz, taki jaki Tobie odpowiada), ja gotuję taki przez cały rok, przepis jest (heart) wyśmienity. Jan
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 5 miesięcy temu
      To zrob jak ja na samej wloszczyznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Mi wyszła rura - bez smaku, zapachu, koloru :( jestem beznadziejna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 3 lat temu
      Rozumiem, że wyszła lura a nie rura. Dlaczego? Jeśli dałaś takie składniki i w odpowiedniej ilosci to nie sposób aby nie udał się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Barszcz z octem? Nie,dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      M · 3 lat temu
      Wyraźnie jest napisane ocet LUB sok z cytryny. DO WYBORU.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 3 lat temu
      Przecież możesz dać sok z cytryny 😅🤦‍♀️Bez spiny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 3 lat temu
      Haniu, jeśli nie dodasz octu lub soku z cytryny to barszcz straci kolor. Będzie brazowy.