Barszcz czerwony czysty
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.
Składniki:
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 500g buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 3 kawałki suszonych grzybów
- majeranek
- 7 ziarenek czarnego pieprzu
- opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
- Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
- Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.
Uwaga:
- Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłem pierwszy raz taki barszcz wyszedł super!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dałam zwykły pieprz bo nie miałam w ziarenkach i wyszedł strasznie ostry 😟
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.super przepis na barszcz
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.najlepszy barszcz jaki jadłem w życiu, wcześniej zawsze miałem kupny
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy muszą być grzyby bo ich akurat nie mam??
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli nie masz to trudno, nie dodawaj. Grzyby są dla dodatkowego aromatu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry , czy można barszcz zapasteryzować? Próbował ktoś ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W piekarniku ? Jak Pani pasteryzuje ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja gotuję w garnku. Można wlać gorący barszcz (już gotowy, doprawiony jak w przepisie) do słoików. Potem wstawiam do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym i zalewam gorącą wodą mniej więcej do 2/3 wysokości słoika. (Jeśli barszcz jest gorący, to woda w garnku też. Jeśli zimny, to woda też. Temperatura wody powinna być podobna do temperatury barszczu, aby słoiki nie pękły). Gdy się zagotuje woda, przykręcam na małą moc palnika i gotuję ok. 15 minut. Gotowe, ostudzone słoiki trzymać w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam, zgodnie z przepisem. Wyszedł idealny, w końcu barszcz, który mi się udał. Polecam.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie natomiast uczono mnie ze buraki obrane zalewa się gorącym bulionem a buraki wcześniej się przyprawia same bez zalewy Tylko obrane, a po zalaniu bulionem odstawiamy je i wyłączamy ogień ;) kolor niesamowity i smak również ;) dziękuje polecam
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Majeranek na początek bo musi puścić olejki, buraków nie można doprowadzić do gotowania tylko mają się parzyć, ocet na sam koniec so smaku, buraki maja oddać kolor nie go zachować. Wszystko tak jak nie powinno być
- {"set":null,"list":{"2":8}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepszy jednak barszcz to z kiszonych burakow
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jedynie ten barszcz przypadł mi do gustu zasmaczysty
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W smaku mi się udaje ten barszcz, ale nie ma tak głębokiego koloru, wychodzi bardziej czerwony niż ciemny. Czyżby należało dodać zdecydowanie więcej soku z cytryny/octu? Ale wtedy znów może być za kwaśny...?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podobno barszczyk traci kolor jak podczas gotowania doprowadzony jest do mocnego wrzenia. Moja mama zawsze mówi, że barszczyk trzeba gotować pomału na małym ogniu żeby miał ładny kolor (a ona jest mistrzynią barszczu 😉)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ptzepis jest ok jest tylko jedno ale... nie gotunemy do miekkosci burakow w occie bo sie nie ugotuja. Buraczki gotujemy osobno w obierkach po czym kroimy lub trzemy na grubych oczkach i dajemy do buliony wlewajac od raxu ocet zeby nie stracily koloru... gotujemy krotko aby tylko wytrącic smak z burakow.Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":17,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wręcz przeciwnie - buraczki powinny stracić kolor, oddając barwnik do barszczu.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.przepis na piątkę
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na wrzątek wrzucam buraki i nie gotuję ich dłużej niż 25min. Na małym ogniu. Po około 15 min.gotowania doprawiam solą, pieprzem, octem winnym własnej produkcji,cukrem trzcinowy,wyciśnięty przez praskę czosnkiem i majerankiem. Buraczki są miękkie,a barszcz ma piękny kolor
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zastąpiłam ocet witaminą C lewoskretną ,wyszedł pyszny
- {"set":null,"list":{"2":6,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma czegoś takiego hahahhahahahaha
- {"set":null,"list":{"7":2,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hahaha a prawoskrętna można?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis, w końcu wyszedł mi barszcz🙂
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli wigilijny to chyba postny(?), więc z kostki bulionowej rezygnuję (tradycja to tradycja ),ale przepis ok ,więc częściowo skorzystam 😉 Wesołych Świąt!
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł przepyszny 😋 Wzbogaciłam jeszcze tylko wędzoną śliwką i już nie mogę się doczekać wigilii ☺
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.warzywną zastąp
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"6":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A od kiedy to w kostce bulionowej jest mięso? 😉
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.,,Barszcz czerwony czysty" nie koniecznie tylko wigilijny (gotuj sobie jaki chcesz, taki jaki Tobie odpowiada), ja gotuję taki przez cały rok, przepis jest (heart) wyśmienity. Jan
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi wyszła rura - bez smaku, zapachu, koloru :( jestem beznadziejna
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozumiem, że wyszła lura a nie rura. Dlaczego? Jeśli dałaś takie składniki i w odpowiedniej ilosci to nie sposób aby nie udał się.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Barszcz z octem? Nie,dziekuje
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyraźnie jest napisane ocet LUB sok z cytryny. DO WYBORU.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przecież możesz dać sok z cytryny 😅🤦♀️Bez spiny
- {"set":null,"list":{"2":3,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Haniu, jeśli nie dodasz octu lub soku z cytryny to barszcz straci kolor. Będzie brazowy.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się