Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400g białej fasoli „Jasiek”
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4- 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
  2. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
  6. Zasmażkę dodać do garnka z fasolą. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Fasolka po bretońsku

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Ja nie lubię majeranku, dodaję estragon. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 2 lat temu
    Koszt niski 😂😂😂 Fasola dobre 6 zł, boczek 10 zł i kiełbasa 10 zł z byle gówna nie robi się, dań około 10 plus składniki inne takie jak pomidory przyprawy 😁😁😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 1 lat temu
      Przemek, to zależy ile dla Ciebie to mało, a ile dużo. Ja osobiście uważam, że nawet za produkty płacąc w sklepie 40zl to nie jest dużo. Przecież to garnek smacznej i sycącej zupy dla spokojnie 3osob na dwa dni. Licząc nawet 50zl to 25zl/dzień czyli nie spełnia 8.40 zł na osobę.... To tyle co nic...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jaca · 1 lat temu
      Bzdury piszesz że aż się czytać nie chcę. Robiłem i wyszło mi pełne 4sloiki litrowe plus pół litra zostało. Fasolka 7zl(500gr), boczek wedz 6zl(250gr), kiełbasa 8zl(300gr), przecier 8zl(2szt), przyprawy każdy ma w domu (grosze) zużycie gazu (max 0.50gr) Straciłem "aż" 30zl za ponad 4 słoiki pysznej fasolki. Nie całe 7.50 za słoik w którym wiem co mam. Tak że polecam z czystym sumieniem 👍👍👍🤜🤛
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 2 lat temu
    Żadnych zasmażek. Wystarczy przetrzeć przez silo trochę ugotowanej fasoli. Dodać do potrawy i jest zagęszczona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fanatyk fasolki · 2 lat temu
    najlepsza zupa we wszechświecie. w wersji wegańskiej wystarczy dodać wędzone warzywa zamiast mięsa i smak jest identyczny. wspaniałość
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dziad Mięsojad · 2 lat temu
      Bzdura. Nie ma wersji wegańskiej !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michal · 2 lat temu
      Weganska fasolka po bretonsku nie brzmi dla mnie zachecajaco. To jakby przygotowac jaja na bekonie.... Bez bekonu. Ale de gustibus 😁smaki sa rozne. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gtzegorz · 1 lat temu
      No i po co się biczować. Ma być czuć wędzony boczek i kiełbase to jest to o nie jakieś tralala zielenina myślisz że będziesz żyła 200 lat. Nie wiadomo kiedy i co na kogo czeka. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 2 lat temu
    Bez cebulki ? Kiełbasa i cebula, to podstawa. a jak ktoś lubi tłustsze, to też boczek .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      fumfel fumfla · 2 lat temu
      da się bez cebuli nie kiśnie tak szybko to zaleta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemo · 1 lat temu
      Cebula musi być. Do tego jeszcze czosnek, ziele angielkie, liść laurowy i trochę papryki wędzonej 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    niepolak1 · 3 lat temu
    Przepis super! ...Nie chcesz pierdzieć nie jedz fasoli i kapusty. Są też zioła, które zmniejszają nasilenie działania fasolki, proszę poczytać....Fasolę moczę i gotuję w tej wodzie, ja tylko dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i nie podsmażam, gotuję od początku z fasolą. Przyprawiam w trakcie gotowania, czasem dodaję pieprz z ostrej papryczki. Mięso gotuję osobno w wodzie specjalnie gdyby się okazało, że fasola potrzebuje więcej gotowania a wodę z tego mięsa dolewam do fasolki w razie potrzeby, rewelacja!Zagęszczam albo fasolką miksując trochę, albo zasmażką z mąki.Super przepis! dziękuję. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Giusi · 3 lat temu
    Ludzie jakie tam przepisy w kuchni dominuje fantazją i rzecz każdego gustu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Proponuję poczekać chociaż kilka godz aby składniki dobrze się połączyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 3 lat temu
    Fasolke to sie raczej rozrzeda :) Cebulka i 2 zabki czosnku .... sprawdzcie sami , kto co lubi , zasmazka ... hmmmm jak ktos lubi pieczen :D no i na koniec , fasolke zawsze odcedzic po moczeniu , zalac swieża woda a potem tylko doprawic , pomidorki swieze obrac ze skorki , wyciac zgrubialosci i razem z cebulka podsmazyc i ugniesc a potem do gara . Doprawiac majerankiem , sola i pieprzem a czumber na wzdymke dziala :) Smacznego . Zrobilem dzis po mojemu i .... Umieram z blogosci :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszek · 3 lat temu
    Żeby zagęścić potrawę nie trzeba używać mąki tylko wyjąć 6-8 ziaren ugotowanej fasoli, rozgnieść i dodać do gara. Bąki zaś eliminujemy dodając łyżeczkę cząbru. Smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 3 lat temu
    Zrobiłam fasolkę wg podanego przepisu. Niestety muszę przyznać rację niektórym przedmówcom. Fasola gotowana w tej samej wodzie, w której się moczyła i była gotowaną jest paskudnie gorzka. Zrobiłam z większej ilości składników, żeby rodzinka się najadła. I kiszka. Jak dla mnie przepis na dwóję. Pomimo wielu przepisów w sieci skorzystałam z tego, bo oceniony był na 5. U mnie jak już pisałam wielkie 2. Zero jakichkolwiek przypraw. Mam teraz 4 litry fasolki, którą ciężko zjeść. Nie robiłam żadnej zasmażki, mimo to fasolka jest bardzo gęsta. Byłaby pyszna tylko ta gorycz😠. Dodałam oczywiście podsmażoną cebulę i majeranek. Nawet sypnęłam łyżkę cukru, ale nic nie pomogło. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jagna · 3 lat temu
      Widocznie nie zrozumialas przepisu i cos pomylilas. Nalezy czytac ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof. Za długo · 2 lat temu
      Za długo gotowała Pani majeranek, max 5 min. Dlatego ta gorycz.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paweł · 2 miesięcy temu
        Ja dodaję na początku i nie ma żadnej goryczy. A robię tak od 40 lat. Pozdrawiam serdecznie, Paweł 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta Anna · 2 lat temu
      Zioła takie jak majeranek, bazylią, oregano dodajemy na końcu gotowania, wtedy potrawa nie będzie gorzka. Woda z fasoli nie ma wpływu na gorycz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 3 lat temu
    Zamiast zasmażki można wrzucić ciut siemienia lnianego, robi się gęsto i zdrowiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Henryk · 3 lat temu
    można dodać ząbek czosnku według upodobania, ja dodaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Rewelacja! Zrobilam wszystko tak Jak w przepisie !!! Mega!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Gotując na tej samej wodzie, na której była moczona fasola ma więcej wartości odżywczych (skutkiem czego mogą być wzdęcia, coś za coś). Osobiście robię na tej samej. A i na patelnię warto dodać i podsmażyć z kiełbasą cebulę i czosnek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłem. Użyłem pieprzu cytrynowego. Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dziś robię będzie pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Romek · 3 lat temu
    Co się czepiają tej zasmażki. Że niby mąka, to biała śmierć. Zamiast mąki można wziąć otrąb owsianych. Same wrzucone do wrzątku zgęstnieją. Nie trzeba je smażyć na patelni. Ale zapach zasmażki wart jest jej "złej reputacji".
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 1 lat temu
      Ludzie zawsze będą się czegoś czepiać,a zasmażka jeśli jemy ją raz na jakiś czas To żaden strach, wystarczy po obiedzie wyjść na dłuższy spacer i już po problemie-nic się nie odłoży. Moi dziadkowie kroili grubą pajdę chleba do drugiej ręki boczek i śniadanie gotowe a chudzi jak patyki ale cały czas pracowali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Fasolkę się soli pod koniec gotowania, inaczej jest długo twarda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Nie gotujemy fasoli w tej samej wodzie zeby nie puszczac bąków po zjedzeniu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jarek · 3 lat temu
      Ummm, bąki, bąki to creme de la creme :-) oczywiście napisałem dla żartu :-) choć ponoć zdrowo pobąkować :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      niepolak1 · 3 lat temu
      Jak pani czy ktoś inny ma problemy żołądkowe to powinien nie jeść fasoli i kapusty, to nie wina kuchni i osób gotujących, że te ma warzywa mają takie "uroki" dlatego gdy są problemy z żołądkiem i pierdzeniem to niech pani nie je fasoli i kapusty.Po za tym są przyprawy ! i to one mają takie właściwości aby nie pierdzieć, proszę również zażyć rapacholin przed jedzeniem albo inne zioła do picia.