Fasolka po bretońsku
Ocena użytkowników: 5 / 5







Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 400g białej fasoli „Jasiek”
- 150g wędzonego boczku
- 150g kiełbasy
- 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
- Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
- Zasmażkę dodać do garnka z fasolą. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja nie lubię majeranku, dodaję estragon. (ok)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Koszt niski 😂😂😂 Fasola dobre 6 zł, boczek 10 zł i kiełbasa 10 zł z byle gówna nie robi się, dań około 10 plus składniki inne takie jak pomidory przyprawy 😁😁😁
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":4,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przemek, to zależy ile dla Ciebie to mało, a ile dużo. Ja osobiście uważam, że nawet za produkty płacąc w sklepie 40zl to nie jest dużo. Przecież to garnek smacznej i sycącej zupy dla spokojnie 3osob na dwa dni. Licząc nawet 50zl to 25zl/dzień czyli nie spełnia 8.40 zł na osobę.... To tyle co nic...
- {"set":null,"list":{"2":10,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bzdury piszesz że aż się czytać nie chcę. Robiłem i wyszło mi pełne 4sloiki litrowe plus pół litra zostało. Fasolka 7zl(500gr), boczek wedz 6zl(250gr), kiełbasa 8zl(300gr), przecier 8zl(2szt), przyprawy każdy ma w domu (grosze) zużycie gazu (max 0.50gr) Straciłem "aż" 30zl za ponad 4 słoiki pysznej fasolki. Nie całe 7.50 za słoik w którym wiem co mam. Tak że polecam z czystym sumieniem 👍👍👍🤜🤛
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żadnych zasmażek. Wystarczy przetrzeć przez silo trochę ugotowanej fasoli. Dodać do potrawy i jest zagęszczona.
- {"set":null,"list":{"2":26,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.najlepsza zupa we wszechświecie. w wersji wegańskiej wystarczy dodać wędzone warzywa zamiast mięsa i smak jest identyczny. wspaniałość
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":3,"4":1,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bzdura. Nie ma wersji wegańskiej !
- {"set":null,"list":{"2":15,"4":4,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Weganska fasolka po bretonsku nie brzmi dla mnie zachecajaco. To jakby przygotowac jaja na bekonie.... Bez bekonu. Ale de gustibus 😁smaki sa rozne. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No i po co się biczować. Ma być czuć wędzony boczek i kiełbase to jest to o nie jakieś tralala zielenina myślisz że będziesz żyła 200 lat. Nie wiadomo kiedy i co na kogo czeka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bez cebulki ? Kiełbasa i cebula, to podstawa. a jak ktoś lubi tłustsze, to też boczek .
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.da się bez cebuli nie kiśnie tak szybko to zaleta
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cebula musi być. Do tego jeszcze czosnek, ziele angielkie, liść laurowy i trochę papryki wędzonej 😋
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super! ...Nie chcesz pierdzieć nie jedz fasoli i kapusty. Są też zioła, które zmniejszają nasilenie działania fasolki, proszę poczytać....Fasolę moczę i gotuję w tej wodzie, ja tylko dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i nie podsmażam, gotuję od początku z fasolą. Przyprawiam w trakcie gotowania, czasem dodaję pieprz z ostrej papryczki. Mięso gotuję osobno w wodzie specjalnie gdyby się okazało, że fasola potrzebuje więcej gotowania a wodę z tego mięsa dolewam do fasolki w razie potrzeby, rewelacja!Zagęszczam albo fasolką miksując trochę, albo zasmażką z mąki.Super przepis! dziękuję. (heart)
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":2,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ludzie jakie tam przepisy w kuchni dominuje fantazją i rzecz każdego gustu
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proponuję poczekać chociaż kilka godz aby składniki dobrze się połączyć
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fasolke to sie raczej rozrzeda :) Cebulka i 2 zabki czosnku .... sprawdzcie sami , kto co lubi , zasmazka ... hmmmm jak ktos lubi pieczen :D no i na koniec , fasolke zawsze odcedzic po moczeniu , zalac swieża woda a potem tylko doprawic , pomidorki swieze obrac ze skorki , wyciac zgrubialosci i razem z cebulka podsmazyc i ugniesc a potem do gara . Doprawiac majerankiem , sola i pieprzem a czumber na wzdymke dziala :) Smacznego . Zrobilem dzis po mojemu i .... Umieram z blogosci :)
- {"set":null,"list":{"2":6,"4":2,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żeby zagęścić potrawę nie trzeba używać mąki tylko wyjąć 6-8 ziaren ugotowanej fasoli, rozgnieść i dodać do gara. Bąki zaś eliminujemy dodając łyżeczkę cząbru. Smacznego.
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":3,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam fasolkę wg podanego przepisu. Niestety muszę przyznać rację niektórym przedmówcom. Fasola gotowana w tej samej wodzie, w której się moczyła i była gotowaną jest paskudnie gorzka. Zrobiłam z większej ilości składników, żeby rodzinka się najadła. I kiszka. Jak dla mnie przepis na dwóję. Pomimo wielu przepisów w sieci skorzystałam z tego, bo oceniony był na 5. U mnie jak już pisałam wielkie 2. Zero jakichkolwiek przypraw. Mam teraz 4 litry fasolki, którą ciężko zjeść. Nie robiłam żadnej zasmażki, mimo to fasolka jest bardzo gęsta. Byłaby pyszna tylko ta gorycz😠. Dodałam oczywiście podsmażoną cebulę i majeranek. Nawet sypnęłam łyżkę cukru, ale nic nie pomogło. Nie polecam.
- {"set":null,"list":{"2":9,"7":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Widocznie nie zrozumialas przepisu i cos pomylilas. Nalezy czytac ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za długo gotowała Pani majeranek, max 5 min. Dlatego ta gorycz.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zioła takie jak majeranek, bazylią, oregano dodajemy na końcu gotowania, wtedy potrawa nie będzie gorzka. Woda z fasoli nie ma wpływu na gorycz.
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast zasmażki można wrzucić ciut siemienia lnianego, robi się gęsto i zdrowiej
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.można dodać ząbek czosnku według upodobania, ja dodaje.
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1,"3":0,"5":1,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja! Zrobilam wszystko tak Jak w przepisie !!! Mega!
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gotując na tej samej wodzie, na której była moczona fasola ma więcej wartości odżywczych (skutkiem czego mogą być wzdęcia, coś za coś). Osobiście robię na tej samej. A i na patelnię warto dodać i podsmażyć z kiełbasą cebulę i czosnek :)
- {"set":null,"list":{"2":14,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłem. Użyłem pieprzu cytrynowego. Rewelacja
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś robię będzie pysznie
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co się czepiają tej zasmażki. Że niby mąka, to biała śmierć. Zamiast mąki można wziąć otrąb owsianych. Same wrzucone do wrzątku zgęstnieją. Nie trzeba je smażyć na patelni. Ale zapach zasmażki wart jest jej "złej reputacji".
- {"set":null,"list":{"2":7,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ludzie zawsze będą się czegoś czepiać,a zasmażka jeśli jemy ją raz na jakiś czas To żaden strach, wystarczy po obiedzie wyjść na dłuższy spacer i już po problemie-nic się nie odłoży. Moi dziadkowie kroili grubą pajdę chleba do drugiej ręki boczek i śniadanie gotowe a chudzi jak patyki ale cały czas pracowali.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fasolkę się soli pod koniec gotowania, inaczej jest długo twarda.
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie gotujemy fasoli w tej samej wodzie zeby nie puszczac bąków po zjedzeniu
- {"set":null,"list":{"2":5,"7":1,"3":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ummm, bąki, bąki to creme de la creme :-) oczywiście napisałem dla żartu :-) choć ponoć zdrowo pobąkować :-)
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak pani czy ktoś inny ma problemy żołądkowe to powinien nie jeść fasoli i kapusty, to nie wina kuchni i osób gotujących, że te ma warzywa mają takie "uroki" dlatego gdy są problemy z żołądkiem i pierdzeniem to niech pani nie je fasoli i kapusty.Po za tym są przyprawy ! i to one mają takie właściwości aby nie pierdzieć, proszę również zażyć rapacholin przed jedzeniem albo inne zioła do picia.
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się