Bezglutenowe naleśniki kukurydziane
Ocena użytkowników: 5 / 5







Bezglutenowe naleśniki kukurydziane
Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.
Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::
- 300ml mleka
- 160g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 jajka
- 1- 2 łyżeczka cukru
- olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 naleśników |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Da się bez tłuszczu?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Łyżeczkę cukru zastępuję 3 kroplami stewii w płynie (Better stevia). W tym produkcie nie ma żadnych dodatkowych słodzików, tylko stewia. Zapobiega próchnicy i nie powoduje cukrzycy. Na zdrowie i smacznego!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zrobić bez skrobii? Niestety nie mam :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie, a masz opakowanie budyniu waniliowego?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można , ja robie bez skrobi , daje tylko make kukurydziana i sa pyszne
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi wyszło jakieś 8 naleśników, ale to może kwestia wielkości patelni i ilości ciasta na jednego naleśnika 🤔
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Naleśniki wyszły smaczne, troszkę zmodyfikowałam przepis, ale trzymlam się proporcji. Zamiast mleka, użyłam napój owsiany, oraz zamiast skrobi ziemniaczanej użyłam skrobi z topici (ma mniejszy ig od ziemniaczanej), cukier zamieniłam na miód.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam z tego przepisu kilka razy i wychodziły super, nie łamały się ani nie przypalaly. Ostatnio dodałam kakao, żeby były czekoladowe i też się udało. Pycha
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A może być mleko bez laktozy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne. Jestem zachwycona!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Naleśniki wyszły przepyszne 😍 o pięknym zoltym zabawieniu, nie łamały sie, nie przyklejały. Zmieniliam tylko to, ze zamiast cukru dodalam miodu. Rewelacja 😍
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Beznadziejne te nalesniki bez smaku , pękają i ciezko sie smażą
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj ten przepis 3 jajka , szklanka mleka , 110g maki kukurydzianej , 1,5 łyżki oleju . Wymieszaj wszystko razem i gotowe do smażenia ☺️ . Ja tak robie i sa pyszne
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie przypalają się 🙂 Dodałabym więcej cukru do ciasta
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na owsianym tez wyszly. Fajne! U mnie zastosowane zamiast tortilli :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwsze naleśniki co mi w ogóle wyszły :) pycha! Nic się nie rozpada i super odwraca.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakie mleko zostało użyte? W domu mam jakieś 0,5% nada się?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, może być dowolne mleko.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Naleśniki idealne! Robiłam na mleku sojowym, mące i skrobi kukurydzianej, bez cukru. Wszystko odmieżone/odważne wg przepisu. Odstawiłam jak w przepisie na 10 minut. Ciasto było rzadkie, ale na patelni idealnie się smażyły, elastyczne, rzadnych problemów z odwracaniem. Polecam gorąco!
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis. Od pierwszego razu naleśniki wychodzą przepyszne i się nie łamią (nod). Warto trzymać się proporcji przepisu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne, idealna opcja bezglutenowa
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nalesniki się łamią, odradzam
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie sprawdzily mi sie takie nalesniki. Sa kruche ( łamią się ) i wcale nie wychodzą takie jak przy mące pszennej. Jest to jakas alternatywa ale malo ciekawa.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam z przepisu i bardzo się łamały jak chciałam obrócić a potem zawinąć z nadzieniem. W czym moze byc problem?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodaj dwie czubate łyżki skrobii ziemniaczanej
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mogę dodać siemienia lnianego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się