Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.

Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::

  • 300ml mleka
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1- 2 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  3. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6 naleśników

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eva · 26 dni temu
    czy make kukurydziana mozna zastapic skrobia kukurydziana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Da się bez tłuszczu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Łyżeczkę cukru zastępuję 3 kroplami stewii w płynie (Better stevia). W tym produkcie nie ma żadnych dodatkowych słodzików, tylko stewia. Zapobiega próchnicy i nie powoduje cukrzycy. Na zdrowie i smacznego!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolima · 3 lat temu
    Czy można zrobić bez skrobii? Niestety nie mam :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Mi wyszło jakieś 8 naleśników, ale to może kwestia wielkości patelni i ilości ciasta na jednego naleśnika 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 3 lat temu
    Naleśniki wyszły smaczne, troszkę zmodyfikowałam przepis, ale trzymlam się proporcji. Zamiast mleka, użyłam napój owsiany, oraz zamiast skrobi ziemniaczanej użyłam skrobi z topici (ma mniejszy ig od ziemniaczanej), cukier zamieniłam na miód.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Robiłam z tego przepisu kilka razy i wychodziły super, nie łamały się ani nie przypalaly. Ostatnio dodałam kakao, żeby były czekoladowe i też się udało. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    A może być mleko bez laktozy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 4 lat temu
    Pyszne. Jestem zachwycona!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Naleśniki wyszły przepyszne 😍 o pięknym zoltym zabawieniu, nie łamały sie, nie przyklejały. Zmieniliam tylko to, ze zamiast cukru dodalam miodu. Rewelacja 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mon · 4 lat temu
    Beznadziejne te nalesniki bez smaku , pękają i ciezko sie smażą
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbara · 2 lat temu
      Spróbuj ten przepis 3 jajka , szklanka mleka , 110g maki kukurydzianej , 1,5 łyżki oleju . Wymieszaj wszystko razem i gotowe do smażenia ☺️ . Ja tak robie i sa pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liloa · 4 lat temu
    Nie przypalają się 🙂 Dodałabym więcej cukru do ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Na owsianym tez wyszly. Fajne! U mnie zastosowane zamiast tortilli :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 4 lat temu
    Pierwsze naleśniki co mi w ogóle wyszły :) pycha! Nic się nie rozpada i super odwraca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Młody · 4 lat temu
    Jakie mleko zostało użyte? W domu mam jakieś 0,5% nada się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Naleśniki idealne! Robiłam na mleku sojowym, mące i skrobi kukurydzianej, bez cukru. Wszystko odmieżone/odważne wg przepisu. Odstawiłam jak w przepisie na 10 minut. Ciasto było rzadkie, ale na patelni idealnie się smażyły, elastyczne, rzadnych problemów z odwracaniem. Polecam gorąco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 5 lat temu
    Świetny przepis. Od pierwszego razu naleśniki wychodzą przepyszne i się nie łamią (nod). Warto trzymać się proporcji przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Pyszne, idealna opcja bezglutenowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Nalesniki się łamią, odradzam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Nie sprawdzily mi sie takie nalesniki. Sa kruche ( łamią się ) i wcale nie wychodzą takie jak przy mące pszennej. Jest to jakas alternatywa ale malo ciekawa.