Kotlet w panierce bezglutenowej
Kotlet w panierce bezglutenowej
Kotlet schabowy lub z piersi z kurczaka można dla odmiany zamiast w klasycznej bułce tartej, panierować również w ulubionych ziarnach, orzechach, migdałach lub płatkach kukurydzianych. Tak przygotowany kotlet na pewno ubogaci Wasz obiad.
Osobiście najczęściej przygotowuję kotlety w 2- 3 różnych panierkach i układam je na półmisku na stole, aby każdy miał możliwość wyboru. Mój ulubiony faworyt to kotlet w wiórkach kokosowych, natomiast moje dzieci najbardziej lubią w płatkach kukurydzianych. Kotlety można podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i z ulubioną sałatką, czy surówką.
Składniki:
- plastry schabu bez kości lub piersi z kurczaka
- jajko (lub jajka w zależności od ilości mięsa)
- dowolna mąka bezglutenowa np. ryżowa (osoby mogące jeść gluten, mogą użyć mąki pszennej)
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie papryka w proszku (słodka lub ostra)
- panierka do wyboru: wiórki kokosowe, ziarna sezamu, słonecznika lub dyni, polenta, posiekane na małe kawałki migdały bez skórki, migdały w płatkach, płatki kukurydziane (corn flakes)
- olej, smalec lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Umyte plastry schabu lub piersi z kurczaka roztłuc tłuczkiem na dowolną grubość w zależności od upodobań. (Uważać, aby mięso się nie porwało i nie zrobiły się w nim dziury. Można mięso włożyć do woreczka foliowego, wówczas nie będzie pryskać).
- Mięso oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
- Przygotować 3 talerze. (Mogą być 3 głębokie lub 1 głęboki i dwa płaskie). W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajko. (Do jajka można dodać odrobinę mleka). Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego wybraną panierkę. (W przypadku płatków kukurydzianych i ziaren dyni, najlepiej je wcześniej potłuc na mniejsze kawałki. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Mięso obtaczać kolejno w mące, jajku i w wybranej panierce.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (lub do przyrumienienia się panierki).
- Usmażone kotlety dobrze jest ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 59654
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.