Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.
Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::
300ml mleka
160g mąki kukurydzianej
40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 jajka
1- 2 łyżeczka cukru
olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.