Kasza jaglana z kurczakiem
Jednogarnkowe danie składające się z kaszy jaglanej, kawałków piersi z kurczaka, papryki i natki pietruszki. Całość duszona w śmietanie. Szybki, smaczny i zdrowy obiad.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ok. 400g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- pół czerwonej papryki
- 2 garści natki pietruszki
- trochę zielonej cebulki
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz, papryka w proszku
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w dużą kostkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i miód wymieszać. Dodać do mięsa i wymieszać. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i dobrze wypłukać. Następnie przelać wrzątkiem.
- Kaszę przełożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wrzątku, lekko posolić i ugotować do miękkości. (Według przepisu na opakowaniu).
- Natkę pietruszki posiekać. Zieloną cebulkę pokroić. Odstawić na bok.
- Czerwoną paprykę pokroić na kawałki.
- Mięso i paprykę usmażyć na łyżce oleju. Dodać ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, zieloną cebulkę i śmietanę. Dodać sól, pieprz i paprykę w proszku. Całość podgrzewać przez chwilę, do zgęstnienia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 82623
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.