Bezglutenowe naleśniki kukurydziane
Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.
Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::
- 300ml mleka
- 160g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 jajka
- 1- 2 łyżeczka cukru
- olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 naleśników |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |
