Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).

Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 400g dowolnego makaronu
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 120g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  2. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
  3. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
  5. Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
  6. Podawać od razu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 1 lat temu
    Jak dla mnie bomba najlepszy makaron ze wszystkich. Polecam dodać więcej pieprzu i fety!!! Do tego pomidorki koktajlowe bądź suszone! Muszę spróbować tego makaronu jeszcze z krewetkami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    O-b-ł-ę-d-n-y 😋 makaron, czuć szpinak, przydałoby się więcej sera feta. Sos nie jest ciężki jak w pozostałych komentarzach, ogólna ocena: 5/10 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janusz · 2 lat temu
    Bardzo dobre i szybkie danie. Polecam !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Bardzo dobre..😍szybkie danie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Bardzo dobre danie. Wszyscy zajadaliśmy ze smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Posypałam jeszcze parmezanem i dodałam pomidorki koktajlowe. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    pyszne bardzo pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pychota:-P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksolana · 3 lat temu
    Jaka jest kaloryczność ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pychota 😀 właśnie spałaszowaliśmy to danie z Twojego przepisu 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 4 lat temu
    Pycha. Już drugi raz robię makaron z tego przepisu. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie i wyszło bardzo dobre, choć dla mnie trochę za mdłe i za ciężkie. (Mąż nie zgadza się z moją opinią. Dla niego była bomba 😁) Za drugim razem zamieniłam śmietanę na jogurt grecki i to jest dopiero petarda. Sos nie tak ciężki, za to lekko kwaskowaty. Rewelacja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 4 lat temu
      A ten jogurt też gotujesz? Jak on się zachowuje na patelni?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anka · 3 lat temu
        Też użyłam gęstego jogurtu greckiego, ale do niego dodałam 5 łyżek śmietanki 30 %, aby rozrzedzić. Rzeczywiście sos jest lżejszy, a sam jogurt bez problemu połączył się ze szpinakiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivette · 4 lat temu
    Pyszne! Zrobiłam na kolację i szybko znikło!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    stefa · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcel · 4 lat temu
    Pychota uwielbiam to danie!!!👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Właśnie zjadłam i bardzo dobre :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baby · 4 lat temu
    Do tego dania dodaje drobno pokrojone suszone pomidory i to dopiero jest pyyyychaa:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Bardzo smaczne, szybkie danie. Moja dwójka synów była zachwycona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Coś pysznego A cale życie nie cierpiałam szpinaku?dzięki za pyszny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 8 lat temu
    Wlasnie przed chwila skonczylam palaszowac :) przespis fajny i prosty ale jak dla mnie powinno byx w proorcjach troche wiecej fety zeby dodac wiecej kremowosci makaronowi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karla · 8 lat temu
    Danie pyszne, ja delikatnie sos zmiksowałam (dla dzieci)- jadły aż im się uszy trzęsły :)