Makaron ze szpinakiem i serem feta


Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).
Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 400g dowolnego makaronu
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 120g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
- Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
- Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
- Podawać od razu.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.