Chrupiące placki ziemniaczane podane z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Dip:
100g serka kremowego
5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
garść sałaty rukola
sól, pieprz
Dodatkowo:
ok. 200g łososia wędzonego
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.