Chrupiące placki ziemniaczane podane z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Dip:
100g serka kremowego
5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
garść sałaty rukola
sól, pieprz
Dodatkowo:
ok. 200g łososia wędzonego
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dallas·
5 miesięcy temu
E! Specjaliści kucharze, dip jest do maczania, a nie do wykładania go na wierzch. Nauczcie się terminologii i myślcie co piszecie. Serdeczne pozdrowienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alex·
5 lat temu
Ja jeszcze dodaje zielonego ogórka pod łososia i posypuje szczypiorkiem i koprem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
7 lat temu
A Ja zrobię z serka kremowego dip ale z dodatkiem chrzanu mniam...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michal·
10 lat temu
Zrobiłem własnie dla kobiety, zaraz wroci z pracy mam nadzieje ze bedzie jej smakować, pozdrowienia :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 lat temu
[b]Anno[/b] oczywiście, że można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
10 lat temu
a czy zamiast rukoli nie można dodać koperku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Blaru·
6 lat temu
Tak właśnie ja robię, z koperkiem:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 lat temu
[b]Aga[/b] tak, almette jest jak najbardziej odpowiedni, albo inny podobny np. Philadelphia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
10 lat temu
Witam serek kremowy jakiego typu to set np allmette?