Makaron ze szpinakiem i serem feta

31 Komentarzy
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).

Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 400g dowolnego makaronu
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 120g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  2. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
  3. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
  5. Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
  6. Podawać od razu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.