Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).
Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
400g dowolnego makaronu
100g słodkiej śmietany 30- 36%
120g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
Sposób przygotowania:
Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
Jak dla mnie bomba najlepszy makaron ze wszystkich. Polecam dodać więcej pieprzu i fety!!! Do tego pomidorki koktajlowe bądź suszone! Muszę spróbować tego makaronu jeszcze z krewetkami
Pycha. Już drugi raz robię makaron z tego przepisu. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie i wyszło bardzo dobre, choć dla mnie trochę za mdłe i za ciężkie. (Mąż nie zgadza się z moją opinią. Dla niego była bomba 😁) Za drugim razem zamieniłam śmietanę na jogurt grecki i to jest dopiero petarda. Sos nie tak ciężki, za to lekko kwaskowaty. Rewelacja.
Też użyłam gęstego jogurtu greckiego, ale do niego dodałam 5 łyżek śmietanki 30 %, aby rozrzedzić. Rzeczywiście sos jest lżejszy, a sam jogurt bez problemu połączył się ze szpinakiem.
Wlasnie przed chwila skonczylam palaszowac :) przespis fajny i prosty ale jak dla mnie powinno byx w proorcjach troche wiecej fety zeby dodac wiecej kremowosci makaronowi :)