Kluski na parze
- Preparation Time: PT0H40M
- Cooking Time: PT0H20M
- Total Time: PT2H00M
- Servings: 8
- Diet: Vegetarisch
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Zboże
- Składnik - Nabiał: Mleko, Masło
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Smak: Neutralny, Słodki
- Pora dnia: Obiad
- Trudność: Średnio trudne
- Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez mięsa, Wegetariańskie
- Region: Austria, Bawaria, Niemcy, Polska
- Dania Główne - kategoria: Kluski
- Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Garnek


Kluski na parze
znane też jako pampuchy lub parowańce, to puszyste, drożdżowe bułeczki gotowane na parze, które od lat cieszą się popularnością w wielu kuchniach. W Niemczech i Austrii występują pod nazwą Germknödel - najczęściej nadziewane powidłami śliwkowymi, posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.
W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. W moim domu pampuchy serwowało się polane roztopionym masłem i posypane cukrem, ale równie dobrze można podać je z sosem waniliowym, czy bitą śmietaną z owocami.
Składniki na ok. 8 klusek:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 50 g masła (lub margaryny)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe/ dżem/ krem czekoladowo- orzechowy
- ok. 150 g masła
- ok 40 g mielonego, suchego maku
- ok. 40 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wlać do miski i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Masło (lub margarynę) roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Resztę z 400 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 40 minut).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.
- Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić brzegi (naciągając je do góry) i ponownie uformować okrągłą kluskę. Gotowe kluski ułożyć na blacie posypanym mąką, złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę (ok. 10 minut), aby jeszcze podrosły.
- W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku (z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą) albo przygotować parowar. Gotowe kluski układać w garnku lub parowarze, zostawiając między nimi spore odstępy. Przykryć (np. dużą, metalową miską) i parować ok. 10 minut, aż staną się puszyste.
- W miseczce wymieszać zmielony mak z cukrem pudrem.
- Masło roztopić.
- Gotowe kluski przełożyć na talerze, posypać mieszanką zmielonego maku i cukru pudru, a następnie polać roztopionym, gorącym masłem.
- Podawać od razu na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Polska, Niemiecka, Austriacka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |

