Kluski na parze

  • Preparation Time: PT0H40M
  • Cooking Time: PT0H20M
  • Total Time: PT2H00M
  • Servings: 8
  • Diet: Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Zboże
  • Składnik - Nabiał: Mleko, Masło
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny, Słodki
  • Pora dnia: Obiad
  • Trudność: Średnio trudne
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Region: Austria, Bawaria, Niemcy, Polska
  • Dania Główne - kategoria: Kluski
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Garnek
56 Komentarzy
Kluski na parze

Kluski na parze

znane też jako pampuchy lub parowańce, to puszyste, drożdżowe bułeczki gotowane na parze, które od lat cieszą się popularnością w wielu kuchniach. W Niemczech i Austrii występują pod nazwą Germknödel - najczęściej nadziewane powidłami śliwkowymi, posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.

W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. W moim domu pampuchy serwowało się polane roztopionym masłem i posypane cukrem, ale równie dobrze można podać je z sosem waniliowym, czy bitą śmietaną z owocami.

Składniki na ok. 8 klusek:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 50 g masła (lub margaryny)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe/ dżem/ krem czekoladowo- orzechowy
  • ok. 150 g masła
  • ok 40 g mielonego, suchego maku
  • ok. 40 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wlać do miski i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

2

  1. Masło (lub margarynę) roztopić i odstawić do ostygnięcia.
  2. Resztę z 400 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 40 minut).

3

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

4

  1. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić brzegi (naciągając je do góry) i ponownie uformować okrągłą kluskę. Gotowe kluski ułożyć na blacie posypanym mąką, złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę (ok. 10 minut), aby jeszcze podrosły.

5

  1. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku (z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą) albo przygotować parowar. Gotowe kluski układać w garnku lub parowarze, zostawiając między nimi spore odstępy. Przykryć (np. dużą, metalową miską) i parować ok. 10 minut, aż staną się puszyste.

6

  1. W miseczce wymieszać zmielony mak z cukrem pudrem.
  2. Masło roztopić.
  3. Gotowe kluski przełożyć na talerze, posypać mieszanką zmielonego maku i cukru pudru, a następnie polać roztopionym, gorącym masłem.
  4. Podawać od razu na ciepło.

Kuchnia:

Polska, Niemiecka, Austriacka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Kluski na parze Kluski na parze
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.