Placki z cukinii


Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki na ok. 10 placków:
- 3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
- Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.
Uwaga:
- Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.