Placki z cukinii

Placki z cukinii

Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.

Składniki na ok. 10 placków:

  • 3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.

2

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
  3. Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.

Uwaga:

  • Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placki z cukinii Placki z cukinii
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Super. Robiłam pierwszy raz.😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MałgosiaK · 1 lat temu
    Miały być placuszki z cukinii, wg wcześniejszego przepisu.
    Nie chciało mi się trzeć cukinii, więc poszły pod noże w urządzeniu.

    Odsączone, doprawione, na patelnię i duuu... sina.
    Nic nie wychodziło, poza spalenizną 🙈🤣

    Co z tym zrobić?! Przecież NIE WYRZUCĘ! 🙈

    Ale!, miałam mięso mielone wieprzowe

    Przyprawiłam delikatnie, jak na mielone, ale mało przypraw, bo masa z cukini już miała. Żeby nie przesadzić.
    Podsypałam kapkę curry i czosnku niedźwiedziego, jak na szanującą się wiedźmę przystało 🤣🙈

    Połączyłam jedno z drugim, olej na patelnie, ubiłam dłońmi kotleciki, w bułkę tartą i fruuu do smażenia.

    Kochani!
    POEZJA wyszła!!!

    Magda Gessler, toto nie jest, ale jestem z siebie dumna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Placuszki przepyszne! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Pyszności! 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Pyszny przepis,ja dodałam jeszcze - natkę suszonej pietruszki, paprykę mieloną oraz kurkumę która nadała pięknego złocistego koloru placką z cukinii . Dzięki za bardzo dobry przepis który był bardzo łatwy w przygotowaniu bez jakiś tam zawiłości,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kubuś · 2 lat temu
    Mniaaaaaam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Pycha! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Najlepsze, próbowałam z innych przepisów i żaden się nie umywa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Wyszly przepyszne! Smakuja bardzo podobnie do ziemniaczanych a jest przy nich duzo mniej pracy.Polecam (h5)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ponczus · 2 lat temu
    Nie mam wagi, to po pierwsze, po drugie skad ja mam wiedziec ze placek jest usmazony w srodku? ;\ nie umiem w gotowanie, nie klamczuszkam, ale moze jakis czas moge dostac? rybe to wiem ze 4 minuty z kazdej strony a to?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Zastanawiałam się czy w ogóle robić i zrobiłam. Placuszki z tego przepisu wyszły przepyszne i sosik do tego... Pychota 😋😋 za dwa dni znowu zrobię, dziękuję 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Msria · 3 lat temu
    .mam inny sposób cukini nie solimy bo wszystkie witaminy wyciskamy ja dodaje pieprz asole lekko po upieczeniu są pyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz Gierek · 3 lat temu
    Placki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Przepis genialny! Polecam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA1 · 3 lat temu
    Dodałam pestki dyni, ziarna slonecznika, natkę pietruszki i troche więcej pieprzu, bo lubię bardziej wyrazisty smak. Pycha. Na początku rozpadały mi sie na patelni (nie wiem dlaczego :( ), ale druga partia była już ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      majkel · 3 lat temu
      za duzo wody? moze za słabo wycisniete?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patrycja · 2 lat temu
      Za słabo nagrzana patelnia, albo za mokre ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Cudo, pierwszy raz się zdecydowałam na placki z cukinii i są dużo, dużo lepsze niż z ziemniaków. Rewelacyjny, prosty przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Zbyt dobre;) zjedliśmy bezpośrednio po usmażeniu każdą porcję;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Ja dodałam pół cebuli zamiast całej i dwa ząbki czosnku :) wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 4 lat temu
    Proste! Pyszne! I kropka! :) Dziękuję za podzielenie się :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MamaM · 4 lat temu
    Jako dodatek aromatyzująco-smakowy można dodać miętę, szałwię i koperek. Ilość zależna od upodobań. Są cudownie świeże!