Lekkie danie z samych smażonych warzyw. Podane z kleksem gęstej śmietany i posypane podsmażonym boczkiem.
Składniki na ok. 2 porcje:
ok. 400 g ziemniaków (najlepiej twardych o małej zawartości skrobi, czyli typu A)
2 papryki np. czerwona i żółta
1 cukinia
100 g boczku
100 g gęstej, słodkiej śmietany, jogurtu greckiego, serka kremowego lub gęstej kwaśnej śmietany
ok. 4 łyżek oleju
100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez oleju. Odstawić na bok.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w łódki. Smażyć na średniej mocy palnika na 4 łyżkach oleju ok. 15- 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na talerz, pozostawiając olej na patelni i odstawić na chwilę na bok.
Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić na półplasterki.
Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub w paski.
Na tłuszczu, na którym smażyły się ziemniaki smażyć cukinię i papryki przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Dodać ziemniaki i bulion. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Warzywa rozłożyć na talerze. Podawać z kleksem śmietany. Posypać boczkiem.