Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki na ok. 10 placków:
3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
1 cebula
1 jajko
ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.
Uwaga:
Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Super. Robiłam pierwszy raz.😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MałgosiaK·
2 lat temu
Miały być placuszki z cukinii, wg wcześniejszego przepisu.
Nie chciało mi się trzeć cukinii, więc poszły pod noże w urządzeniu.
Odsączone, doprawione, na patelnię i duuu... sina.
Nic nie wychodziło, poza spalenizną 🙈🤣
Co z tym zrobić?! Przecież NIE WYRZUCĘ! 🙈
Ale!, miałam mięso mielone wieprzowe
Przyprawiłam delikatnie, jak na mielone, ale mało przypraw, bo masa z cukini już miała. Żeby nie przesadzić.
Podsypałam kapkę curry i czosnku niedźwiedziego, jak na szanującą się wiedźmę przystało 🤣🙈
Połączyłam jedno z drugim, olej na patelnie, ubiłam dłońmi kotleciki, w bułkę tartą i fruuu do smażenia.
Kochani!
POEZJA wyszła!!!
Magda Gessler, toto nie jest, ale jestem z siebie dumna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 lat temu
Placuszki przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
3 lat temu
Pyszności! 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Pyszny przepis,ja dodałam jeszcze - natkę suszonej pietruszki, paprykę mieloną oraz kurkumę która nadała pięknego złocistego koloru placką z cukinii . Dzięki za bardzo dobry przepis który był bardzo łatwy w przygotowaniu bez jakiś tam zawiłości,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kubuś·
3 lat temu
Mniaaaaaam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
3 lat temu
Pycha! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
4 lat temu
Najlepsze, próbowałam z innych przepisów i żaden się nie umywa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Wyszly przepyszne! Smakuja bardzo podobnie do ziemniaczanych a jest przy nich duzo mniej pracy.Polecam (h5)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ponczus·
4 lat temu
Nie mam wagi, to po pierwsze, po drugie skad ja mam wiedziec ze placek jest usmazony w srodku? ;\ nie umiem w gotowanie, nie klamczuszkam, ale moze jakis czas moge dostac? rybe to wiem ze 4 minuty z kazdej strony a to?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
4 lat temu
Zastanawiałam się czy w ogóle robić i zrobiłam. Placuszki z tego przepisu wyszły przepyszne i sosik do tego... Pychota 😋😋 za dwa dni znowu zrobię, dziękuję 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Msria·
4 lat temu
.mam inny sposób cukini nie solimy bo wszystkie witaminy wyciskamy ja dodaje pieprz asole lekko po upieczeniu są pyszne polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz Gierek·
4 lat temu
Placki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Przepis genialny! Polecam :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANIA1·
5 lat temu
Dodałam pestki dyni, ziarna slonecznika, natkę pietruszki i troche więcej pieprzu, bo lubię bardziej wyrazisty smak. Pycha. Na początku rozpadały mi sie na patelni (nie wiem dlaczego :( ), ale druga partia była już ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
majkel·
4 lat temu
za duzo wody? moze za słabo wycisniete?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
3 lat temu
Za słabo nagrzana patelnia, albo za mokre ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Cudo, pierwszy raz się zdecydowałam na placki z cukinii i są dużo, dużo lepsze niż z ziemniaków. Rewelacyjny, prosty przepis!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Zbyt dobre;) zjedliśmy bezpośrednio po usmażeniu każdą porcję;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Ja dodałam pół cebuli zamiast całej i dwa ząbki czosnku :) wyszły pyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
5 lat temu
Proste! Pyszne! I kropka! :) Dziękuję za podzielenie się :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MamaM·
5 lat temu
Jako dodatek aromatyzująco-smakowy można dodać miętę, szałwię i koperek. Ilość zależna od upodobań. Są cudownie świeże!