Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki na ok. 10 placków:
3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
1 cebula
1 jajko
ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.
Uwaga:
Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.
Miały być placuszki z cukinii, wg wcześniejszego przepisu.
Nie chciało mi się trzeć cukinii, więc poszły pod noże w urządzeniu.
Odsączone, doprawione, na patelnię i duuu... sina.
Nic nie wychodziło, poza spalenizną 🙈🤣
Co z tym zrobić?! Przecież NIE WYRZUCĘ! 🙈
Ale!, miałam mięso mielone wieprzowe
Przyprawiłam delikatnie, jak na mielone, ale mało przypraw, bo masa z cukini już miała. Żeby nie przesadzić.
Podsypałam kapkę curry i czosnku niedźwiedziego, jak na szanującą się wiedźmę przystało 🤣🙈
Połączyłam jedno z drugim, olej na patelnie, ubiłam dłońmi kotleciki, w bułkę tartą i fruuu do smażenia.
Kochani!
POEZJA wyszła!!!
Magda Gessler, toto nie jest, ale jestem z siebie dumna!
Pyszny przepis,ja dodałam jeszcze - natkę suszonej pietruszki, paprykę mieloną oraz kurkumę która nadała pięknego złocistego koloru placką z cukinii . Dzięki za bardzo dobry przepis który był bardzo łatwy w przygotowaniu bez jakiś tam zawiłości,
Nie mam wagi, to po pierwsze, po drugie skad ja mam wiedziec ze placek jest usmazony w srodku? ;\ nie umiem w gotowanie, nie klamczuszkam, ale moze jakis czas moge dostac? rybe to wiem ze 4 minuty z kazdej strony a to?
Zastanawiałam się czy w ogóle robić i zrobiłam. Placuszki z tego przepisu wyszły przepyszne i sosik do tego... Pychota 😋😋 za dwa dni znowu zrobię, dziękuję 👍
Dodałam pestki dyni, ziarna slonecznika, natkę pietruszki i troche więcej pieprzu, bo lubię bardziej wyrazisty smak. Pycha. Na początku rozpadały mi sie na patelni (nie wiem dlaczego :( ), ale druga partia była już ok.