Soczyste i miękkie mięso z kaczki podane z kwaskowatym sosem wiśniowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
2 piersi z kaczki
½ czerwonej cebuli
120g wiśni (świeżych lub mrożonych; waga po wypestkowaniu)
100ml soku jabłkowego lub wiśniowego
sól, pieprz, tymianek
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Piersi z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 minut. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie piersi przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem).
Piersi przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50 minut.
Z patelni odlać wytopiony tłuszcz, pozostawiając ok. 2 łyżek.
Upieczone piersi wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste).
Cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni z pozostałym tłuszczem. Dodać wiśnie, troszkę tymianku, zalać sokiem jabłkowym (lub wiśniowym) i smażyć na średnim ogniu ok. 5- 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
Plasterki mięsa ułożyć na talerzach i polać sosem. Podawać z ziemniakami i np. pieczonymi/ duszonymi warzywami.
Pierś z kaczki powinno się położyć na zimną patelnie i dopiero zacząć smażyć. Zaczynając od małego ognia, kończąc na średnim/mocnym ogniu. Wtedy tluszc z kaczki idealnie się wytopi :)