Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).
Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
400g dowolnego makaronu
100g słodkiej śmietany 30- 36%
120g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
Sposób przygotowania:
Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
2 miesięcy temu
Z Makaronem penne i śmietaną lepszę albo kozi serem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
2 lat temu
Jak dla mnie bomba najlepszy makaron ze wszystkich. Polecam dodać więcej pieprzu i fety!!! Do tego pomidorki koktajlowe bądź suszone! Muszę spróbować tego makaronu jeszcze z krewetkami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
3 lat temu
O-b-ł-ę-d-n-y 😋 makaron, czuć szpinak, przydałoby się więcej sera feta. Sos nie jest ciężki jak w pozostałych komentarzach, ogólna ocena: 5/10
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janusz·
3 lat temu
Bardzo dobre i szybkie danie. Polecam !!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena ·
4 lat temu
Bardzo dobre..😍szybkie danie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Bardzo dobre danie. Wszyscy zajadaliśmy ze smakiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
4 lat temu
Posypałam jeszcze parmezanem i dodałam pomidorki koktajlowe. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
4 lat temu
pyszne bardzo pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Pychota:-P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksolana·
4 lat temu
Jaka jest kaloryczność ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Pychota 😀 właśnie spałaszowaliśmy to danie z Twojego przepisu 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mika·
5 lat temu
Pycha. Już drugi raz robię makaron z tego przepisu. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie i wyszło bardzo dobre, choć dla mnie trochę za mdłe i za ciężkie. (Mąż nie zgadza się z moją opinią. Dla niego była bomba 😁) Za drugim razem zamieniłam śmietanę na jogurt grecki i to jest dopiero petarda. Sos nie tak ciężki, za to lekko kwaskowaty. Rewelacja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
5 lat temu
A ten jogurt też gotujesz? Jak on się zachowuje na patelni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
5 lat temu
Też użyłam gęstego jogurtu greckiego, ale do niego dodałam 5 łyżek śmietanki 30 %, aby rozrzedzić. Rzeczywiście sos jest lżejszy, a sam jogurt bez problemu połączył się ze szpinakiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivette·
5 lat temu
Pyszne! Zrobiłam na kolację i szybko znikło!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
stefa·
5 lat temu
Bardzo fajny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcel·
5 lat temu
Pychota uwielbiam to danie!!!👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Właśnie zjadłam i bardzo dobre :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Baby·
6 lat temu
Do tego dania dodaje drobno pokrojone suszone pomidory i to dopiero jest pyyyychaa:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Bardzo smaczne, szybkie danie. Moja dwójka synów była zachwycona :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 lat temu
Coś pysznego A cale życie nie cierpiałam szpinaku?dzięki za pyszny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iza·
9 lat temu
Wlasnie przed chwila skonczylam palaszowac :) przespis fajny i prosty ale jak dla mnie powinno byx w proorcjach troche wiecej fety zeby dodac wiecej kremowosci makaronowi :)