Domowe racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące, nie za słodkie i przepyszne. Dla mnie ten przepis to wspomnienie dzieciństwa.
25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
3 średniej wielkości jabłka
Dodatkowo:
olej do smażenia np. rzepakowy lub masło klarowane
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Ludzie, czytajcie uwaznie! Tam nie ma SZKLANKI MĄKI, tylko 250g. 250g to jest o wiele wiecej niz jedna szklanka!! Polecam make wazyc! Nic dziwnego, ze wam nie wychodzi, skoro odmierzacie GRAMY MĄKI W SZKLANCE!! „szklanka maki” to ok 150g!! Wiec ci, ktorzy pisza, ze PODWOILI ilosc maki, tak naprawde dali ja WAGOWO wlasciwie!m, jesli uzyli prawie dwie szklanki! W kuchni polecam wage kuchenna zamiast uzywac innych rzeczy, jak szklanka/kubek czy miska do odmierzania!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mary·
5 lat temu
u mnie kubek ma 250g
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W przepisie nie ma mowy o kubku. Jak Ania napisała, najlepiej odważyć na wadze i racuchy wyjdą jak powinny ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Witam, ile mniej wiecej racuszkow wychodzi z tego przepisu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jest podane przy ilości składników, ok. 8- 9.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Pani kubek ma chyba pojemnosc 250 ml, a nie gramów???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Dziwne, że to aż trzeba tłumaczyć. Ja zawsze tak "na oko" daje i wychodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irmina·
1 lat temu
mój debiut. wyszły idealne, wszystko zrobiłam z dokładnością-waga! dla ulepszenia ubiłam jajka z cukrem waniliowym.Zastanawiam się, czy następnym razem nie dodać odrobinę spirytusu, aby nie piły tak oleju.😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dora ·
1 lat temu
Pyszne !! Będę robiła trzeci raz. Znikają w sekundę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janusz·
1 lat temu
Robiłem dzisiaj te racuchy, z tym, że z podwójnej porcji. Wyszły idealnie. Proporcje składników dobrane idealnie. Trochę zmodyfikowałem ten przepis. Na podwójną porcję dałem 4 jabłka i była to ilość dla mnie wystarczająca. Na patelnie rzucałem po jednej czubatej łyżce ciasta. Wyszły idealnie. Wszystkie opinie negatywne to nieudolność osób, które nie potrafią czytać przepisu w zrozumiały sposób. Racuchy SUPER. Na zdjęciu moje dzieło. Jak na faceta po 60-tce to chyba nieźle.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Pyszne racuchy. Najlepsze jakie kiedykolwiek mi wyszly i zostaną już na zawsze ❤️ U mnie z jablkiem i gruszką. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Przepis rewelacyjny, proporcje składników właściwe!!! Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Racuchy wyszły przepyszne, chrupiące z wierzchu a w środku pulchne. Do ciasta dodałam trochę cynamonu. Rodzinka zajadała się aż miło było patrzeć 😃 Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Były tak pyszne, że rodzina poprosiła o powtórkę!!!! Tym razem sprawdziłam przepis dodając trochę więcej mąki , tak jak pisali niektórzy w komentarzach. Wyszły znowu pyszniutkie 🤗 Trzymając się przepisu były delikatniejsze, natomiast przy trochę większej ilości mąki są bardziej "mięsiste", ale równie smaczne!!! 😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
BasiaK·
2 lat temu
Niebo w gębie! 🤭 Tylko z tego przepisu będę robić racuchy. Mniam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna ·
2 lat temu
Dwa dni zabierałam się za racuchy. Wreszcie jak się zdecydowałam była burza i nie było prądu. Ciasto z zaczynem wymieszałam łyzką byle jak . Pomimo tego racuchy wyszły przepyszne. Pięknie wyrosły i były mięciutkie. Trzymałam się ściśle podanych proporcji. Gorąco polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Zawsze robię z tego przepisu i to podwójne porcje nie zmienię przepisu nigdy zmieniłam raz na inny i katastrofa a ten jest super najlepsze są z borowkami mniam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 lat temu
Zaczyn ładnie wyrósł, wyrobiony został z reszta składników i odstawiony. Pod przykryciem ściereczki. Po 25min ciasto tak wyrosło ze aż podniosło ściereczkę. Po 30 min opadło całkowicie. Czy tak miało być czy coś jest nie tak? Wszystko robione według przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Pyszotka! Ja zawsze daje więcej jabłek. U mnie są jabłka w cieście, zamiast ciasto z jabłkami. No i nie daje jajka. Przepis zapisuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
2 lat temu
Pyszne, robione z wagą 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hana·
2 lat temu
bardzo dobry przepis - a racuchy wyśmienite
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Najlepszy przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Donata Gruszka·
2 lat temu
Oczywiście za czyny nie wyrósł. Prawdopodobnie jest tam za dużo mleka na tą ilość mąki. pięć łyżek to było bardzo wodniste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
2 lat temu
5 łyżek? A czego dała pani 5 łyżek.maki jest akurat trzeba wiedzieć ile to 250 g albo poprostu zważyć....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Pani Danucie chodziło raczej o ilość mąki do rozczynu, a nie do całości :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Berna·
2 lat temu
Najlepszy przepis na drożdżowe racuchy! Wypróbowany przepis, ja tylko tre jabłka. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Trzeba odrazu podwoić składniki bo takie dobre że 8 to za mało:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Casey·
2 lat temu
Dobre i chrupiące. :)Zrobiłam jak w przepisie tylko dałam jedno jabłko (nie 3) i cynamon.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Jejku, początkowo spanikowałam, że ciasto jest takie lejące się. Ale było już za późno i całe szczęście! Nigdy nie miałam tak pięknych racuchów! Nie opadają, pięknie się rumienią, mięciutkie i pulchne. Niesamowite!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Zrobiłam raz ale były takie pyszne ze zeżarłam sama he i teraz muszę robic jeszcze raz proponuje od razu robić na dwie porcje ciężko się nakładają na patelnie ale jakoś dałam rady
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
1 lat temu
Do nakładania polecam moczyć łyżkę w wodzie :) tylko otrzepać z nadmiaru wody żeby nie dostała się do oleju bo będzie pryskać :)