Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Papryki wypełnione są farszem mięsno- ryżowym z dodatkiem mozzarelli i sera żółtego. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.
Składniki na ok. 8 porcji:
8 średniej wielkości papryk
125g ryżu
500g mięsa mielonego
250g sera mozzarella
troszkę tartego sera żółtego (ok. 40g)
jajko
bułka (może być z dnia wczorajszego)
mała cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki bulionu (np. domowego z tego przepisu: "Bulion warzywny")
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Ser mozzarella pokroić w kostkę.
Bułkę odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty i ugotowany ryż. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
Papryki umyć, wyciąć kapelusiki i wydrążyć w środku. Papryki napełnić przygotowaną masą mięsno- ryżową.
Papryki włożyć do głębokiego garnka, podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością bulionu.
:) Zrobiłem z nieco zmienionym przepisem, dodałem czosnku niedźwiedziego i nie obcinałem czepków a jedynie wyciąłem rdzeń wypełniłem go farszem dodałem parę pomidorków -kmiciców :D no miodzio ! :D