Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
Ser mozzarella pokroić na plasterki.
Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Ten przepis to mistrzostwo swiata :), jest rewelacyjny! Robie go od dwoch lat, moi goscie kochaja to danie, podaje z ciepla bagietka czosnkowa. Jak mam duzo gosci i robie z podwojnej porcji chcac zaoszczedzic kupuje fileta z kurczaka zamiast poledzwiczek i tez smakuje rewelacyjnie :), a namiary na ten przepis podalam juz wielu znajomym i kazdy zachwycony. Dziekuje i polecam :)
Mam pytanko: Dodajemy biały ser mozarella ten który używa się m.in. w sałatce z pomidorami czy ser żółty mozzarella który sprawdza się przy pizzach??Z góry dziękuję za odpowiedz:)
[b]Sylwio[/b] kurki klasycznie robi się na maśle z cebulką. Tutaj też tak możesz zrobić. Zeszklij cebulę na maśle i następnie dodaj kurki. Smaż, aż będą dobre i woda wyparuje.
Droga Joanno,
Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować? Na marginesie dziękuję za inspiracje, które od Ciebie czerpię, szczególnie w dziedzinie wypieków :)