Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.
Składniki na ok. 7- 8 porcji:
ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
posiekany koperek
masło i olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Witam czy jeśli będę gotować zupkę na skrzydelkach to ile tych skrzydelek mam włożyć do garnka? I czy gotować tyle samo co żeberka czy krócej? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Odważ ok. 500 g i gotuj tak, jak przepis podaje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Super, jutro się zabieram za zupkę, dziękuję za odpowiedź! :*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
andrzej·
5 lat temu
na skrzydelkach wystarczy 35 min. ogorkow nie obierac , warzywa od razu wlozyc do garnka, na koniec dodac ziemniaki(ilosc wedle uznania) i gotowac jeszcze 10 min(pokrojone w kostke) i jeszcze smietana i koniecznie drobno posiekany koperek smacznego.ps kiedys zrobilem na kostce rosolowej i tez bylo ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Zupa przepyszna!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pitt·
5 lat temu
Zawsze robiłem zupę tak jak nauczyła mnie mama,ale myślę sobie czemu nie spróbować czegoś innego.Na początku byłem trochę zdziwione dlaczego trzeba obierać ogórki ze skórki przecież tam jest najwięcej witamin i smaku,.Następną zecx to obsmazanie wszystkiego na maśle...kurcze pieczone po tym zabiegu miałem na górze zupy 0.5 cm tafle pływającego masła...jakaś tragedia.Reasumując nigdy więcej nie szukam polepszenia zupy ....bo znowu będę musiał sam ją zjeść .Z przykrością stwierdzamy NIE POLECAM.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina·
5 lat temu
Tu akurat się zgodzę, tez zrobiłam z podsmażaniem warzyw ale uważam ze to jest zbędne, i można spokojnie dac warzywa i przecier bez podsmażania, bo jest za tłusta zupa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jakub·
5 lat temu
To nie trzeba całego tłuszczu z patelni do gara dawać. Na małej ilości tłuszczu można podsmażyć wszystko .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Blanca·
5 lat temu
Ja podsmażam tylko por. Wtedy nie jest za tłusto a zupa ma cudowny aromat. Wg mnie dużo lepiej niż bez tego zabiegu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Radek WPR·
5 lat temu
Zalewajka chyba lepsza. Ale ogórkowa tez dobra !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
damian·
5 lat temu
ja właśnie zrobiłem, pierwszy raz w zyciu ogórkową, i jest super ;] nie wiem na czym robiłem bo z zamrażarki wyciągnąłem kawałek czegoś podpisany zupa, na pewno ze świni to było i mięsa w tym jak na lekarstwo, ale zupa wyśmienita... pominąłem etap ze śmietaną bo nie przepadam za nią
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
G.·
5 lat temu
U nas żadnych ogórków się nie obiera. Jeszcze lubię te zupę w wersji z ryżem, niby trochę inna, ale wciąż bardzo fajna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niki·
5 lat temu
A ja daje i ryz i ziemniaki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Thomas·
5 lat temu
Dziekuje. Zona zachwycona, stwierdzila ze ja pokonalem chociaz nigdy nie gotuje zup. Radze zeby wszystko robic wedlug przepisu, nie kombinowac a wyjdzie cudo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
andrzej·
5 lat temu
tu nie chodzi o kombinowanie ale to smazenie warzyw kazdego osobno to male nieporozumienie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Pierwsza zupa ogórkowa, która wyszła, jest kwaskowata a warzywa się nie rozgotowały, no jeszcze nie dodałam śmietany, zastanawiam sie nad 18 albo 30.... Dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Konrad ·
5 lat temu
Pyszna 1 raz robiłem na króliku i poezja żona i córka chwalily :) :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
5 lat temu
Bardzo dobry przepis. Wyszła znakomita. Następnym razem drobniej pokroję warzywa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
6 lat temu
Dzis robie z tego przepisu ogorkowa ciekawa jestem jak mi wyjdzie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Zrobiłam pierwszy raz w życiu. Wyszła przepyszna!!☺☺ mimo ze nigdy nie miałam ręki do zup. Narzeczony zachwycony☺☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
6 lat temu
Smak dziecinstwa (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
6 lat temu
Cudowny przepis.!! Pierwszy raz robiłam i wyszła przepyszna. Wszyscy mówili że najlepsza jaką jedli!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
6 lat temu
Zupa wyszła przepysznie dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Dziekuje za ten przepis. dzisiaj kupiłam składniki a jutro będę gotowac i dam znac jak wyszło :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Nie wyszła tak pyszna jak mojej Mamy ale to dlatego, ze nie mam jakiegos talentu do gotowania plus praktyki. ale ogolnie swietnie napisany przepis i na pewno ludzie ze skillami kuchennymi zrobia wspaniala zupe z tego przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
EDIT: zupa przepyszna na trzeci dzień jak się smaki przegryzły.
polecam kroic bardzo drobno warzywa. ja tak zrobie przy drugim gotowaniu tej pycha zupy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jowita·
5 lat temu
Wszystko oprócz pora można zetrzeć na grubej tarce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
zrobiłam drugi raz zupe ucierając marchewke, seler, pietruszkę na tarce. wyszlo lux. najlepsza ogorkowa na swiecie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
6 lat temu
W życiu nie jadłam tak dobrej zupy ogórkowej.Niestety nie potrafię gotować ale ten przepis jest tak dokładny że zupa wyszła idealna:)jestem mega szczęśliwa że wreszcie wyszło mi coś smacznie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arczi·
6 lat temu
Liście laurowe i przyprawy wrzucamy od razu a nie po godzinie Pani kucharko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arczi aka Wiesiek·
6 lat temu
Nie ma to jak typowy pasywno agresywny komentarz polaczka :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
panie archi, shut up
przepis jest genialny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aaaa·
6 lat temu
Warzywa i ogórki ścieram na grubych oczkach tarki,ale nie podsmażam.Wywar na wędzonce.Generalnie przepis spoko
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eva·
6 lat temu
Pardon, ale jak czytam; ogorek obrac zes skorki to nie czytam dalej.
Przeciez to nie tyklo zdrowe, ale i dobre w tej zupce!
Pozdrawiam, Eva
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justa·
6 lat temu
Może i tak ale obrane ogórki jak najbardziej dla takich malutkich dzieci moje takie uwielbiają
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janosik·
6 lat temu
Czy zdrowe to zależy skąd są ogórki. Jak kupne to niekoniecznie zdrowe bo w skórce są same pestycydy dziś a nie witaminy. Ale jeśli mamy ogórki z własnej działeczki to jak najbardziej polecam ze skórką.