Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.
Składniki na ok. 7- 8 porcji:
ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
posiekany koperek
masło i olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupka wyszła przepyszna! Kwaśniutka :) jeszcze czekam na opinię głowy rodziny ale myślę że już więcej na ogórkową z torebki nawet nie spojrzy! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz w życiu ogórkową. W kuchni raczej sobie nie radzę :-) Ale mąż stwierdził, że przepyszna a moja 3 letnia córka z reguły niejadek jadła, że aż uszy się trzęsły ;-) PYCHA
Madzia :)) Jak nie urywa znaczy, że dobre :)) A jeśli chodzi o tłuszczyk to proponuję zmniejszyć o połowę i zamiast masła dać olej, tylko ogórki na masełku :)
Tę stronę mam dodaną w ulubionych, bo według tego przepisu już trzeci raz ugotowałem ogórkową i każdy, kto ją jadł, bardzo chwalił i mówił, że ja to umiem gotować smacznie. Hehehe, kucharzem zostałem :))
Dziękuję za bardzo czytelny, przejrzysty przepis dzięki któremu taki amator jak ja zrobi tak pyszną zupę. Ogórkowa przepyszna a samo przygotowanie relaksujące a naprawdę gotować nie umiem
Zupka pychotka!Czas 2,5h to czas gotowania. Samej pracy (krojenia itp itd) około 0,5hMieszkam w Austrii tu trudno o kiszone ogórki wszystko Corniszony z octem 🤕Więc kiszę samodzielnie 😀Tu przygotowanie tej zupki trwa więc 2 tygodnie. Ha ha ha! Ale za każdym razem, warto!!! 😀 👍🏻
Polecam nie dodawać śmietany do garnka a dopiero na talerzu. Ktoś lubi ktoś nie. Ktoś woli tłustszą, płynną słodszą (30%), ktoś chudszą, zwartą kwaśną (18%). Śmietana ogólnie nie lubi wysokiej temperatury. Problem zaczyna się wtedy, gdy zupę trzeba podgrzać.
No w kuchni bywam rzadko a jeżeli to raczej sprzątając. Jednak dziś potrzeba chwili - postępowałem zgodnie z przepisem (z drobnymi zmianami co do ilości/wagi składników). Wyszła mi rewelacja. Żona oczywiście tego nie przyzna, ale chyba jej dorównałem. Córka zachwycona. Syn też. Dziękuję.
moja ogórkowa jest lepsza. Jest wegetariańska bez dodatku mięsa. Powyższa propozycja autorki zawiera masę tłuszczu. To chyba przypadłość ludzi ze wschodu (bez obrażania), którzy uwielbiają słoninę,smalec lub pierogi w dużej ilości oleju.Wyjątkiem jest niewielka ilość najlepszego masła dodanego do kiszonych ogórków gotowanych na bardzo małym ogniu przez około 20 minut lub dłużej w zależności od ilości przygotowywanej zupy.
Po co krytykujesz? Mało wiesz o jedzeniu.Jedz soję i paszę jak Ci smakują.Smacznego. Tutaj przepisy są "z dziada pradziada". Tłuszcz jest nośnikiem smaku, przesmażyć te warzywa na wiejskiej słoninie to by było coś.
To bardzo zabawne. Owa "lepiej gotuję" wyraziła swoje zdanie. Pan agresywnie je skrytykował. No cóż, może dieta wysokotłuszczowa nie służy Panu. Spokojnie, zanim mi Pan pojedzie od razu mówię - litości, nie jestem wegetarianką! Nie smażę też warzyw przed wrzuceniem do zupy. Dziwaczne.Pozdrawiam.
Moze wlasnie napisalas taki tekst ,zeby ktos sie po tobie przejechal?? ,Owa" nie krytykowala,ona poprostu uwazala ,ze jest najlepsza w tym co robi,uwaza ze ci co jedza tluszcze i mieso ,nie zasluguja na szacunek,to nie jest inne zdanie ,mysle ze to doskonale zrozumialas ,chcialas tylko zaistniec na forum,jak wiele tobie podobnych ludzi,mamy obecnie trend w kraju ,gdzie wszyscy ,wszystko wiedza na kazdy temat ,poniewaz bardzo szybko doszli do techniki ,ktora na zachodzie byla od kilku dekad .
Niektórzy lubią wegetariańskie i to jest ok. Ten przepis jest na zdrową zupę pełną zdrowych bakterii jeśli ma się naturalne ogórki kiszone bez chemii. Nasz organizm tego potrzebuje to budowy zdrowej flory jelitowej. Ta zupa jest pyszna i zdrowa. Masło jeszcze nikomu nie zaszkodziło a na żeberkach pycha
Jak dla nas nie wegetarian przepis super i nie ma sie co chwalić, twoja nie jest lepsza, tylko inna. A sposób w jaki przedstawiłaś tą swoja zupe tylko wszystkich zniechęca do ew. wypróbowania twojego przepisu.
Wegetariańskie przepisy to zupełnie inna kuchnia. Bardzo złe miejsce na taki komentarz. Jak ktoś chce jeść bez mięsa i tłuszczu to są strony temu poświęcone. Więc Twoja ogórkowa nie jest lepsza tylko jest INNA.