
Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na wywarze. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.
Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 kawałki suszonych grzybów
- ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
- 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczka soli
- 1,5 litra wody
- ok. 500ml zakwasu na żurek (polecam domowy: "zakwas na żurek", ale może być również kupny lub w wersji bezglutenowej: "bezglutenowy zakwas na żurek")
- suszony majeranek (łyżka lub więcej)
- ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
- jajka (ok. 6 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
- Osobno ugotować jajka na twardo.
- Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
- Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6- 7 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |
