Sos kurkowy
Sos z kurek do kopytek, klusek śląskich, makaronu, placków ziemniaczanych, czy mięsa. Można przygotować go ze świeżych lub mrożonych grzybów. Jest łatwy do przygotowania i pyszny.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 300 g kurek, świeżych lub mrożonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g (lub 2 łyżki) masła klarowanego lub zwykłego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- sól
- ok. 150 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie kurek mrożonych to należy przełożyć je na sitko umieszczone nad miską i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi i jeśli to konieczne oczyścić.
- Świeże kurki oczyścić tak, jak jest to podane w artykule: Jak oczyścić kurki. Dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.
- Następnie duże kurki pokroić na kawałki. Jeśli kurki są małe to pozostawić je w całości, a jeśli mieszane to większe pokroić na kawałki wielkości małych grzybów.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, przez ok. 6 minut.
- Dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
- Wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować ok. 1 minuty, mieszając.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 6714
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.