
Uniwersalny, błyskawiczny sos pomidorowy do gołąbków, mięsa, czy makaronu.
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej), ewentualnie puszka (400g) pomidorów krojonych bez skórki
- pół małej cebuli
- 100 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- sól, pieprz, suszone oregano
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce oleju.
- Do garnka wlać przecier pomidorowy, bulion, dodać cebulę i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładki sos. Podgrzać. Na końcu można dodać śmietanę według uznania.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
