Sos czosnkowy
Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do dań z grilla, ale nie tylko. Pasuje również do pieczonych ziemniaków i frytek, placków z cukinii, do smażonych, pieczonych lub podawanych na zimno mięs i kiełbas, do kebaba i pizzy. Znakomity jako dressing do sałatek. Pasuje nawet do sera żółtego.
Sos czosnkowy jest bardzo prosty do przygotowania, a zarazem bardzo smaczny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już mamy sos gotowy.
W zależności od tego, jak ostry ma być sos możecie dodać od 1 do 3 ząbków czosnku. Z jednym ząbkiem czosnku, sos jest łagodny. Z trzema ząbkami jest ostry. Ja dodaję 2 ząbki i sos wychodzi jak dla nas perfekcyjny.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku (mniej lub więcej w zależności od preferencji)
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Jogurt (lub śmietanę) wymieszać w misce z majonezem.
- Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos można podawać od razu. Można go również przykryć i schłodzić w lodówce, aby się przegryzł.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 14697
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.