Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolka·
5 lat temu
U nas podany z pulpetami kaszą gryczaną i ogórek 💕 mniam !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Sos przepyszny! Cała rodzinka zachwycona :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin ·
5 lat temu
Dzisiaj wykonałem zgodnie z przepisem i poprostu super. Dodałem trochę papryczki czili. Do indywidualnych potrzeb. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maria·
5 lat temu
z kotletami ryżowymi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Ja dzisiaj robie z plackami ziemniaczanymi mniam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Z czym podajecie?? Dziś piątek bezmięsny więc zrobię sos GRZYBOWY :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, jak napisałam we stępie: "Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa." ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wandzia·
4 lat temu
Z makaronem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
5 lat temu
Przepyszny ! Przygotowałam moim chłopakom i pędzę do pracy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
5 lat temu
Dobrze dorzucić ziele angielskie i liść laurowy...wyostrzy smak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mi chał·
5 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Przepyszny ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KAMILA·
5 lat temu
Przepyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
5 lat temu
Robię dokladnie tak samo jak ty, tak nauczyła mnie mama😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mieszko·
6 lat temu
Mam mrożone grzyby, będę bardzo wdzięczny za wskazówki, jak zedytowac ten przepis w tym przypadku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Zamrożone grzyby przełóż na sitko, opłukaj wodą i pozostaw do rozmrożenia. Następnie należy je osuszyć ręcznikami papierowymi i przygotować według przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elzbieta ·
6 lat temu
Sosik wyszedł przepyszny bardzo polecam... Rewelacja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil·
6 lat temu
Sos rewelacyjny. Najlepszy jaki jadłem. Po zrobieniu nie mogłem powstrzymać się od jedzenia. Zrobiłem podwójną porcję i nie żałuję. Urzyłem podgrzybków, maślaków i kurek. Co za smak. Polecam. Rewelka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Sos przepyszny. Zrezygnowałam z czosnku bo miałam obawy co do całości smaki. Polecem sos przepychota.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ahhhy ·
6 lat temu
dodac mozna troszku cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiek·
6 lat temu
Właśnie skończyłam gotować sos według tego przepisu. Rewelacja. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysiek·
6 lat temu
Zgodnie z przepisem zrobiłem sosik ze świeżo zebranych podgrzybków oraz kozaków z tym ze śmietanę dałem 18%. Sosik jest wspaniały. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joasia ·
6 lat temu
Sos wyszedł obłędnie pyszny, dodałam kilka kropli maggi dodatkowo. Polecam ten przepis, napewno zagości u nas w domku na stałe.