
Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
- 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 30 g masła (2 łyżki)
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub inne zioła
- ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
- Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
ok. 2- 3 |
|
| Trudność: | łatwe |
