Pyszny, kremowy sos pieczarkowy ze śmietaną, bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Można przygotowywać go przez cały rok.
Składniki na ok. 2 porcje:
400 g pieczarek
1 łyżka masła
1 mała lub średnia cebula
1 ząbek czosnku
ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
sól, pieprz
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. (Można nie dawać całej śmietany, tylko dolewać stopniowo do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Ja dodaję 200 ml). Doprowadzić do zagotowania i gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.