Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
Dziękuję. Teściu zbil mnie nieco z tropu, całe życie gotuję świeże grzyby w wodzie zanim wrzuci na patelnie do sosu. Tłumaczy to "że grzyby pozbywają się goryczki". Dla mnie to profanacja. Ktoś słyszał o podobnym podejściu?
Ma rację ale chodzi wyłącznie o grzyby typu piaskowiec modrzak on jest twardy gotujemy go 10 min w wodzie wylewamy nalewamy nowa wode i gotujemy kolejne 20 min po tym czasie wrzucamy go na patelnie
Właśnie zrobiłam. Sosik pierwsza klasa, jednym słowem mówiąc „poezja” 😃 Zamiast śmietany 30% dałam 18%, bo taką akurat miałam. Sos, sam w sobie, zrobił się gęsty.
Artur lamie przepisy sos zrobiłem z olszówek i kozaków zamiast bulionu dałem 3 kostki rosołowe wołowe 2 i warzywny nie dałem czosnku bo ostrzegali i zagęściłem mąko zasmażoną ale udał się smaczny pierwszy raz ugotowałem już wstawiłem ziemniaki Ahahaha nic wam nie dam sam wszystko zjem.
Gotuję dla męża, sama nie jadam,nie lubię grzybów ale co zrobić skoro dziś nazbierał prawdziwków i prosił 😀. Skoro innym wychodzi pewnie i mój sos będzie dobry 😀