Sałatka z pomidorami, awokado i mozzarellą
Bardzo szybka do przygotowania, lekka sałatka z małych pomidorków, mini mozzarelli i awokado z dodatkiem pesto z bazylii. Można podać ją do mięsa z grilla, jako przekąskę, czy lekką kolację samą lub z pieczywem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- 100 g mini mozzarella (kulki)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka klasycznego pesto, kupnego lub z przepisu: "Pesto"
- sól, czarny pieprz mielony
- 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Przełożyć do miski.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów i polać łyżką soku z cytryny.
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i przekroić na pół. Dodać do miski.
- Dodać łyżkę pesto i posiekaną cebulkę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 8231
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.