Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.
Składniki na ok. 200 ml pesto:
60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
2 ząbki czosnku
35 g orzeszków piniowych
60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
70- 80 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
Czosnek obrać.
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Ostatnio odkryłam pesto z pestek dyni. Rewelacja!Próbowałam zrobić sama ale póki co bez porównania z tym co kupiłam na allegro ( od Ziarno Smaku). Może jakiś przepis na pesto z pestek dyni??
Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.
I jeszcze jedno pytanie:
Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
Czekam i dziękuję za odpowiedź=)
Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)
Możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak będzie się różnić. W końcu orzechy mają różne smaki, ale też będzie smaczne.
Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
Dziękuję!
[quote]czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.[/quote]
Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina :)