
Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.
Składniki na ok. 200 ml pesto:
- 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
- 2 ząbki czosnku
- 35 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 70- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
- Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
- Czosnek obrać.
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
- Pesto można również zamrozić.
|
Kuchnia: |
Włoska |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość: |
ok. 200 ml |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
