Duża micha zdrowej sałatki z komosy ryżowej na lekko słodko, z dodatkiem kawałków mango i rodzynek. Sałatka na przyjęcia, grilla lub lekką kolację, pełna cennych składników odżywczych. Nie żałujcie natki pietruszki. Można dać nawet więcej niż w przepisie.
Składniki na ok. 1,5 litra:
200 g komosy ryżowej (quinoa), użyłam trójkolorowej
3 łyżki rodzynek
1 średniej wielkości cebula, użyłam czerwonej
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 dojrzałe mango
200 g mini pomidorków, np. daktylowe
2 łyżki oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
4- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową przełożyć na sitko i przelać porządnie gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka i zalać 500 ml wrzącej wody. Gotować pod przykryciem, na małej mocy palnika 15 minut. Po tym czasie ściągnąć garnek z pieca i pozostawić pod przykryciem na kolejne 5- 10 minut. (Komosa powinna wchłonąć wodę, być szklista i z widocznymi ogonkami).
Do ciepłej komosy wmieszać rodzynki. Przełożyć do dużej miski.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Osobno posiekać drobno czosnek.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i lekko go podsmażyć. Całość, łącznie z olejem, przełożyć do miski z komosą.
Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.
Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
Do miski dodać mango, pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mocno doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez co najmniej 2 godziny.