Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety
2 Komentarzy
Sałatka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. W połączeniu ze słodkimi pomarańczami, serem feta, oraz słodkim dressingiem buraki smakują wyśmienicie i nie są już tak ostre w smaku jak same. Bardzo dobre połączenie. Spróbujcie.
Składniki na ok. 1 litr sałatki:
400 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego )
2 pomarańcze
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
1- 2 zielone cebulki
100 g sera feta
Dressing:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do buraków.
Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać do buraków razem z natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem feta.
Przygotować dressing: W filiżance wymieszać musztardę, miód i ocet. Mieszając, dodawać powoli oliwę.
Dressing dodać do reszty składników i wymieszać.
Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania:
ok. 30 minut
Ilość:
ok. 1 litr
Trudność:
łatwa
Koszt:
niski
26 marzec 2020
Poprawiono: 26 marzec 2020
Odsłon: 33916