
Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.
Składniki na ok. 1 litra:
- 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
- 4 jajka
- 130 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy)
- 130 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
- 4 duże łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
- Jajka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dodać groszek, fasolkę, majonez i posiekany szczypiorek (według uznania, ja dodają go dość sporo).
- Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
ok. 1 litra |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
