Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.
Sałatka na pewno nie jest niedobra - można zrobić i zjeść w ramach czegoś innego niż zwykle, ale będę jednak szukać innych przepisów na wykorzystanie kiszonych buraków.
Może być, nie jest to sałatka dla gości, ale jak zostaną kiszone buraczki i nie ma co z nimi zrobić, można zrobić taką sałatkę. Faktycznie czuć w niej lekkie nawiązanie do barszczu ukraińskiego, aż się prosi jeszcze o jakąś kiełbaskę! Można dodać kiełbasę, majonez zastąpić śmietaną, podgrzać i na kolacje jak znalazł.
O ile buraki z zakwasu (kiszone) są bardzo wdzięcznym produktem i wartym do wykorzystania m.in. w sałatkach, tak nie pasuje tu groszek konserwowy. Bez tego składnika smakuje lepiej:) Fasolka może być czerwona, lecz biała bardziej tu gra, tworząc nawiązanie do barszczu ukraińskiego w formie sałatki.