Sałatka śledziowa z jajkiem
6 Komentarzy
Szybka, bardzo prosta w wykonaniu, świąteczna sałatka śledziowo- jajeczna. Pyszna na co dzień, jak i na święta.
Składniki na 4- 5 porcji:
- ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 5 jajek
- 70 g ogórków konserwowych
- 2 zielone cebulki
- 60 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
- Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
- Schłodzić lub podawać od razu.
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji:
|
ok. 4- 5
|
|
Trudność: |
łatwa |
|
Koszt: |
niski |
Odsłon: 64665