Wspaniała sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Idealna na różne imprezy, śniadanie, kolację, a także do zabrania np. jako lunch do pracy. Jest prosta, smaczna i łatwa do przygotowania.
Składniki na ok. 6 porcji (ok. 1,8 litra):
pół kapusty pekińskiej
pierś z kurczaka
ok. 1 litra domowego bulionu warzywnego (kupnego lub ewentualnie z kostki rosołowej, czy proszku)
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g sera feta
½ szklanki słonecznika (ok. 70g)
kilka łyżek majonezu (według uznania, mniej więcej 5 łyżek)
sól (niedużo) i pieprz czarny, mielony
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka ugotować na bulionie (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej) do miękkości. Wyciągnąć z bulionu, ostudzić i pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować.
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Ser feta pokroić w kostkę.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Kapustę, pierś z kurczaka, ser, słonecznik, kukurydzę i majonez połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Nie dawać za dużo soli! Sałatka jest już słona od fety.)