Sałatka wiosenna
4 Komentarzy
Sałatka wiosenna
Lekka sałatka z sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, papryki, rzodkiewki, jajek oraz sera mozzarella, posypana chrupiącym boczkiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- sałata np. lodowa
- 3 jajka
- ok. 150g sera mozzarella w małych kuleczkach
- 4 rzodkiewki
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka
- 50g boczku
- ½ łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek octu winnego
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w łódki.
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
- Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.
- Rzodkiewki umyć i pokroić.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub paski.
- Musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i cukier wymieszać.
- Sałatę, jajka, rzodkiewki, paprykę, pomidory i mozzarellę wymieszać. Sałatkę ułożyć na dużym talerzu lub w misce, posypać boczkiem i polać sosem.
|
Czas:
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji:
|
ok. 4
|
|
Trudność: |
łatwe |
|
Koszt: |
średni |
Odsłon: 82661