Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
Pomidory pokroić w ćwiartki.
Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.
Zrobiłam sałatkę dzisiaj na obiad, jest bardzo dobra. Smaki fajnie się łączą, ja dałam tylko mniej jogurtu, bo nie lubię takiej 'mamałygi';).
Ogólnie polecam!
Świetne danie! Spróbowałam w ubiegłym roku kilka razy, dodałam do ulubionych i w tym roku - gdy tylko pojawiły się szparagi - z chęcią i apetytem wracam do tego przepisu.
Proste, całkiem wykwintne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!
ps. ja daję groszek z puszki i też nam smakuje :]