Zupa ogórkowa


Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.
Składniki na ok. 7- 8 porcji:
- ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
- 2,5 litra wody
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
- 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
- posiekany koperek
- masło i olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
- Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
- Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
- Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 7- 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.