Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.
Składniki na ok. 7- 8 porcji:
ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
posiekany koperek
masło i olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
7 lat temu
Zupka wyszła przepyszna! Kwaśniutka :) jeszcze czekam na opinię głowy rodziny ale myślę że już więcej na ogórkową z torebki nawet nie spojrzy! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
7 lat temu
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz w życiu ogórkową. W kuchni raczej sobie nie radzę :-) Ale mąż stwierdził, że przepyszna a moja 3 letnia córka z reguły niejadek jadła, że aż uszy się trzęsły ;-) PYCHA
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krisu·
5 lat temu
Bo przyprawiona miloscia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Robię ją już któryś raz i jest przepyszna ☺️ Nawet mąż który nie przepada za zupami stwierdziła że pycha.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leek hater·
2 lat temu
Wyeliminuj por z przepisu to zupa będzie smaczna. Por zabił pyszną ogórkową :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lolo40 ·
3 lat temu
Madzia :)) Jak nie urywa znaczy, że dobre :)) A jeśli chodzi o tłuszczyk to proponuję zmniejszyć o połowę i zamiast masła dać olej, tylko ogórki na masełku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada Mada·
3 lat temu
zalezy kto co lubi, przed chwila zrobilem, pupska nie urywa, zwykla ogorkowa z toną tluszczu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Naralia·
3 lat temu
Przepyszna! Polecam ten przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
3 lat temu
Najlepsza ogórkowa jaką jadłam. Dzięki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angela·
4 lat temu
Różne juz drugi raz z tego przepisu. Pyszna ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Zupę ogórkową robię zawsze z tego przepisu. Wg mnie jest najlepsza :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szunaj·
4 lat temu
Tę stronę mam dodaną w ulubionych, bo według tego przepisu już trzeci raz ugotowałem ogórkową i każdy, kto ją jadł, bardzo chwalił i mówił, że ja to umiem gotować smacznie. Hehehe, kucharzem zostałem :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Dziękuję za bardzo czytelny, przejrzysty przepis dzięki któremu taki amator jak ja zrobi tak pyszną zupę. Ogórkowa przepyszna a samo przygotowanie relaksujące a naprawdę gotować nie umiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa Gdańsk ·
4 lat temu
Zrobiłam pierwszy raz w życiu wyszła petarda mam wrażenie że te przepisy z tej strony są najlepsze a Grochówka marzenie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bernhard·
4 lat temu
Zupka pychotka!Czas 2,5h to czas gotowania. Samej pracy (krojenia itp itd) około 0,5hMieszkam w Austrii tu trudno o kiszone ogórki wszystko Corniszony z octem 🤕Więc kiszę samodzielnie 😀Tu przygotowanie tej zupki trwa więc 2 tygodnie. Ha ha ha! Ale za każdym razem, warto!!! 😀 👍🏻
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Najlepsza zupa jaka kiedykolwiek zrobilam! <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojciech Marciniak·
4 lat temu
Polecam nie dodawać śmietany do garnka a dopiero na talerzu. Ktoś lubi ktoś nie. Ktoś woli tłustszą, płynną słodszą (30%), ktoś chudszą, zwartą kwaśną (18%). Śmietana ogólnie nie lubi wysokiej temperatury. Problem zaczyna się wtedy, gdy zupę trzeba podgrzać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojciech Marciniak·
4 lat temu
No w kuchni bywam rzadko a jeżeli to raczej sprzątając. Jednak dziś potrzeba chwili - postępowałem zgodnie z przepisem (z drobnymi zmianami co do ilości/wagi składników). Wyszła mi rewelacja. Żona oczywiście tego nie przyzna, ale chyba jej dorównałem. Córka zachwycona. Syn też. Dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
4 lat temu
Pyszna!!!! Uwielbiamy ja!!!! Dziękuję cudo!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
4 lat temu
:) polecam , bardzo pyszna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lepiej gotuję·
4 lat temu
moja ogórkowa jest lepsza. Jest wegetariańska bez dodatku mięsa. Powyższa propozycja autorki zawiera masę tłuszczu. To chyba przypadłość ludzi ze wschodu (bez obrażania), którzy uwielbiają słoninę,smalec lub pierogi w dużej ilości oleju.Wyjątkiem jest niewielka ilość najlepszego masła dodanego do kiszonych ogórków gotowanych na bardzo małym ogniu przez około 20 minut lub dłużej w zależności od ilości przygotowywanej zupy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafał·
4 lat temu
Po co krytykujesz? Mało wiesz o jedzeniu.Jedz soję i paszę jak Ci smakują.Smacznego. Tutaj przepisy są "z dziada pradziada". Tłuszcz jest nośnikiem smaku, przesmażyć te warzywa na wiejskiej słoninie to by było coś.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Popieram pana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuc·
4 lat temu
To bardzo zabawne. Owa "lepiej gotuję" wyraziła swoje zdanie. Pan agresywnie je skrytykował. No cóż, może dieta wysokotłuszczowa nie służy Panu. Spokojnie, zanim mi Pan pojedzie od razu mówię - litości, nie jestem wegetarianką! Nie smażę też warzyw przed wrzuceniem do zupy. Dziwaczne.Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wierzcie mi·
4 lat temu
smażenie zmienia wszystko
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwek·
4 lat temu
Moze wlasnie napisalas taki tekst ,zeby ktos sie po tobie przejechal?? ,Owa" nie krytykowala,ona poprostu uwazala ,ze jest najlepsza w tym co robi,uwaza ze ci co jedza tluszcze i mieso ,nie zasluguja na szacunek,to nie jest inne zdanie ,mysle ze to doskonale zrozumialas ,chcialas tylko zaistniec na forum,jak wiele tobie podobnych ludzi,mamy obecnie trend w kraju ,gdzie wszyscy ,wszystko wiedza na kazdy temat ,poniewaz bardzo szybko doszli do techniki ,ktora na zachodzie byla od kilku dekad .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Koko·
4 lat temu
Niektórzy lubią wegetariańskie i to jest ok. Ten przepis jest na zdrową zupę pełną zdrowych bakterii jeśli ma się naturalne ogórki kiszone bez chemii. Nasz organizm tego potrzebuje to budowy zdrowej flory jelitowej. Ta zupa jest pyszna i zdrowa. Masło jeszcze nikomu nie zaszkodziło a na żeberkach pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Bez obrażania- no przecież
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Jak dla nas nie wegetarian przepis super i nie ma sie co chwalić, twoja nie jest lepsza, tylko inna. A sposób w jaki przedstawiłaś tą swoja zupe tylko wszystkich zniechęca do ew. wypróbowania twojego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojciech Marciniak·
4 lat temu
Wegetariańskie przepisy to zupełnie inna kuchnia. Bardzo złe miejsce na taki komentarz. Jak ktoś chce jeść bez mięsa i tłuszczu to są strony temu poświęcone. Więc Twoja ogórkowa nie jest lepsza tylko jest INNA.