Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa ogórkowa