Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa ogórkowa
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Robię ją już któryś raz i jest przepyszna ☺️ Nawet mąż który nie przepada za zupami stwierdziła że pycha. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leek hater · 1 lat temu
    Wyeliminuj por z przepisu to zupa będzie smaczna. Por zabił pyszną ogórkową :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lolo40 · 1 lat temu
    Madzia :)) Jak nie urywa znaczy, że dobre :)) A jeśli chodzi o tłuszczyk to proponuję zmniejszyć o połowę i zamiast masła dać olej, tylko ogórki na masełku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada Mada · 2 lat temu
    zalezy kto co lubi, przed chwila zrobilem, pupska nie urywa, zwykla ogorkowa z toną tluszczu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Naralia · 2 lat temu
    Przepyszna! Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Najlepsza ogórkowa jaką jadłam. Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 2 lat temu
    Różne juz drugi raz z tego przepisu. Pyszna ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Zupę ogórkową robię zawsze z tego przepisu. Wg mnie jest najlepsza :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szunaj · 2 lat temu
    Tę stronę mam dodaną w ulubionych, bo według tego przepisu już trzeci raz ugotowałem ogórkową i każdy, kto ją jadł, bardzo chwalił i mówił, że ja to umiem gotować smacznie. Hehehe, kucharzem zostałem :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Dziękuję za bardzo czytelny, przejrzysty przepis dzięki któremu taki amator jak ja zrobi tak pyszną zupę. Ogórkowa przepyszna a samo przygotowanie relaksujące a naprawdę gotować nie umiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Gdańsk · 3 lat temu
    Zrobiłam pierwszy raz w życiu wyszła petarda mam wrażenie że te przepisy z tej strony są najlepsze a Grochówka marzenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernhard · 3 lat temu
    Zupka pychotka!Czas 2,5h to czas gotowania. Samej pracy (krojenia itp itd) około 0,5hMieszkam w Austrii tu trudno o kiszone ogórki wszystko Corniszony z octem 🤕Więc kiszę samodzielnie 😀Tu przygotowanie tej zupki trwa więc 2 tygodnie. Ha ha ha! Ale za każdym razem, warto!!! 😀 👍🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Najlepsza zupa jaka kiedykolwiek zrobilam! <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojciech Marciniak · 3 lat temu
    Polecam nie dodawać śmietany do garnka a dopiero na talerzu. Ktoś lubi ktoś nie. Ktoś woli tłustszą, płynną słodszą (30%), ktoś chudszą, zwartą kwaśną (18%). Śmietana ogólnie nie lubi wysokiej temperatury. Problem zaczyna się wtedy, gdy zupę trzeba podgrzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojciech Marciniak · 3 lat temu
    No w kuchni bywam rzadko a jeżeli to raczej sprzątając. Jednak dziś potrzeba chwili - postępowałem zgodnie z przepisem (z drobnymi zmianami co do ilości/wagi składników). Wyszła mi rewelacja. Żona oczywiście tego nie przyzna, ale chyba jej dorównałem. Córka zachwycona. Syn też. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 3 lat temu
    Pyszna!!!! Uwielbiamy ja!!!! Dziękuję cudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 3 lat temu
    :) polecam , bardzo pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lepiej gotuję · 3 lat temu
    moja ogórkowa jest lepsza. Jest wegetariańska bez dodatku mięsa. Powyższa propozycja autorki zawiera masę tłuszczu. To chyba przypadłość ludzi ze wschodu (bez obrażania), którzy uwielbiają słoninę,smalec lub pierogi w dużej ilości oleju.Wyjątkiem jest niewielka ilość najlepszego masła dodanego do kiszonych ogórków gotowanych na bardzo małym ogniu przez około 20 minut lub dłużej w zależności od ilości przygotowywanej zupy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafał · 3 lat temu
      Po co krytykujesz? Mało wiesz o jedzeniu.Jedz soję i paszę jak Ci smakują.Smacznego. Tutaj przepisy są "z dziada pradziada". Tłuszcz jest nośnikiem smaku, przesmażyć te warzywa na wiejskiej słoninie to by było coś.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 3 lat temu
        Popieram pana.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kuc · 3 lat temu
        To bardzo zabawne. Owa "lepiej gotuję" wyraziła swoje zdanie. Pan agresywnie je skrytykował. No cóż, może dieta wysokotłuszczowa nie służy Panu. Spokojnie, zanim mi Pan pojedzie od razu mówię - litości, nie jestem wegetarianką! Nie smażę też warzyw przed wrzuceniem do zupy. Dziwaczne.Pozdrawiam.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          wierzcie mi · 3 lat temu
          smażenie zmienia wszystko
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Sylwek · 3 lat temu
          Moze wlasnie napisalas taki tekst ,zeby ktos sie po tobie przejechal?? ,Owa" nie krytykowala,ona poprostu uwazala ,ze jest najlepsza w tym co robi,uwaza ze ci co jedza tluszcze i mieso ,nie zasluguja na szacunek,to nie jest inne zdanie ,mysle ze to doskonale zrozumialas ,chcialas tylko zaistniec na forum,jak wiele tobie podobnych ludzi,mamy obecnie trend w kraju ,gdzie wszyscy ,wszystko wiedza na kazdy temat ,poniewaz bardzo szybko doszli do techniki ,ktora na zachodzie byla od kilku dekad .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Koko · 3 lat temu
      Niektórzy lubią wegetariańskie i to jest ok. Ten przepis jest na zdrową zupę pełną zdrowych bakterii jeśli ma się naturalne ogórki kiszone bez chemii. Nasz organizm tego potrzebuje to budowy zdrowej flory jelitowej. Ta zupa jest pyszna i zdrowa. Masło jeszcze nikomu nie zaszkodziło a na żeberkach pycha
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 3 lat temu
      Bez obrażania- no przecież
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      Jak dla nas nie wegetarian przepis super i nie ma sie co chwalić, twoja nie jest lepsza, tylko inna. A sposób w jaki przedstawiłaś tą swoja zupe tylko wszystkich zniechęca do ew. wypróbowania twojego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojciech Marciniak · 3 lat temu
      Wegetariańskie przepisy to zupełnie inna kuchnia. Bardzo złe miejsce na taki komentarz. Jak ktoś chce jeść bez mięsa i tłuszczu to są strony temu poświęcone. Więc Twoja ogórkowa nie jest lepsza tylko jest INNA.