Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze swieżych grzybów

Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.

Składniki na ok. 2- 3 porcje:

  • 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 30 g masła (2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub inne zioła
  • ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
  2. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
  4. Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwe
Sos grzybowy ze swieżych grzybów
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 miesięcy temu
    Pycha, ale bez kostki rosołowej czy tam grzybowej,  do smaku dodałam tymianek i rozmaryn zamiast pietruszki ...sos palce lizać...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 9 miesięcy temu
    Sosik rewelacja. Szybki i prosty przepis. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 9 miesięcy temu
    Super przepis dziękuję wyszło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 10 miesięcy temu
    A ja zrobiłem dzisiaj ze świeżych grzybów. Przepis świetny. A do tego kasza kuskus!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 miesięcy temu
    Ja zamiast pietruszki dodaję posiekany koperek :) pozdrawiam i dziękuję za inspiracje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Pyszny sos, zrobiłam z mrożonych podgrzybków a zamiast śmietany dodałam mleka 3,2%. Z mięsem gotowanym z rosołu i kaszą pęczak wyszedł pyszny obiad.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość 1 · 1 lat temu
    A ja dzisiaj  zrobię z mrożonych. Pewnie tez wyjdzie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 1 lat temu
    Dziękuję. Teściu zbil mnie nieco z tropu, całe życie gotuję świeże grzyby w wodzie zanim wrzuci na patelnie do sosu. Tłumaczy to "że grzyby pozbywają się goryczki". Dla mnie to profanacja. Ktoś słyszał o podobnym podejściu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Konrad · 1 lat temu
      Ma rację ale chodzi wyłącznie o grzyby typu piaskowiec modrzak on jest twardy gotujemy go 10 min w wodzie wylewamy nalewamy nowa wode i gotujemy kolejne 20 min po tym czasie wrzucamy go na patelnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Polecam dodać troszeczkę octu i jest przepyszne 🤩
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mirek · 1 lat temu
      Nie polecam octu, ohyda.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuza · 9 miesięcy temu
      Octu?? Dodaje kilka kropel cytryny, lub pieprz cytrynowy, praktycznie do każdego  sosu ,ale ocet ohyda . Octem to ha mogę odkamienic czajnik 🥵🥵
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 8 miesięcy temu
      Fuuuj ocet to trucizna i ohyda 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Moi · 8 miesięcy temu
      Ocet balsamiczny jak najbardziej, spirytusowy nie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam. Sosik pierwsza klasa, jednym słowem mówiąc „poezja” 😃 Zamiast śmietany 30% dałam 18%, bo taką akurat miałam. Sos, sam w sobie, zrobił się gęsty. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 1 lat temu
    Artur lamie przepisy sos zrobiłem  z  olszówek i kozaków zamiast  bulionu  dałem 3 kostki rosołowe  wołowe 2 i warzywny  nie dałem czosnku  bo ostrzegali  i  zagęściłem mąko  zasmażoną ale  udał się  smaczny  pierwszy raz ugotowałem  już wstawiłem  ziemniaki  Ahahaha  nic wam  nie dam  sam  wszystko  zjem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 1 lat temu
      Olszówki są niejadalne.Chociaż może smaczne.Mam nadzieję że jest Pan zdrowy.Kostek rosołowych też nie polecam bo zawierają szkodliwe konserwanty.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bartek · 1 lat temu
      Kostki rosołowe do grzybów? Przecież to profanacja. To już było wszystko z torebki zrobić. Było by to samo. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Samoswój · 1 lat temu
        Bardzo słuszna uwaga. Ktoś niepotrzebnie fatygował się do lasu. A może tylko na bazarek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Samoswój · 1 lat temu
      Chyba jakiś dzieciak!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radosław · 1 lat temu
      Ile kostek?  To dało się zjeść? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Przepis super, sosik bardzo smakował mojemu Mężowi.... dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wu · 1 lat temu
    Najlepszy prosty sos
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Sos jest przepyszny. Proporcje idealnie dobrane. Najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy. Jestem wdzięczna za przepis o który wszyscy pytają. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Me · 1 lat temu
    Pyszotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Remik · 1 lat temu
    Sosik palce lizać polecam spróbować naprawdę warto i do tego chrupiące placuszki z cukinii pieczone w piekarniku mniam mniam....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Właśnie zabieram się do gotowania sosiku ... grzybki prosto z lasu .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Xxxx · 2 lat temu
    Ale grzyby obgotować czy nie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Skuty Krawiec · 2 lat temu
    Spoko tylko cebulka mi się trochę zjarała moim zdaniem grzyby należy wrzucić trochę wcześniej. Ale po za tym wyszło super.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ostry narkoman · 2 lat temu
      Przecież masz napisane zeszklic cebulę i później wrzucić grzyby. Zrobiłeś coś źle, bo woda że swiezych grzybów zapobiega przypaleniu cebuli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Gotuję dla męża, sama nie jadam,nie lubię grzybów ale co zrobić skoro dziś nazbierał prawdziwków i prosił 😀. Skoro innym wychodzi pewnie i mój sos będzie dobry 😀