Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Ocena użytkowników: 5 / 5







Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
- 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 30 g masła (2 łyżki)
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub inne zioła
- ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
- Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2- 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |

Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pycha, ale bez kostki rosołowej czy tam grzybowej, do smaku dodałam tymianek i rozmaryn zamiast pietruszki ...sos palce lizać...
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja zrobiłem dzisiaj ze świeżych grzybów. Przepis świetny. A do tego kasza kuskus!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zamiast pietruszki dodaję posiekany koperek :) pozdrawiam i dziękuję za inspiracje
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszny sos, zrobiłam z mrożonych podgrzybków a zamiast śmietany dodałam mleka 3,2%. Z mięsem gotowanym z rosołu i kaszą pęczak wyszedł pyszny obiad.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja dzisiaj zrobię z mrożonych. Pewnie tez wyjdzie.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję. Teściu zbil mnie nieco z tropu, całe życie gotuję świeże grzyby w wodzie zanim wrzuci na patelnie do sosu. Tłumaczy to "że grzyby pozbywają się goryczki". Dla mnie to profanacja. Ktoś słyszał o podobnym podejściu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ma rację ale chodzi wyłącznie o grzyby typu piaskowiec modrzak on jest twardy gotujemy go 10 min w wodzie wylewamy nalewamy nowa wode i gotujemy kolejne 20 min po tym czasie wrzucamy go na patelnie
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam dodać troszeczkę octu i jest przepyszne 🤩
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie polecam octu, ohyda.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Octu?? Dodaje kilka kropel cytryny, lub pieprz cytrynowy, praktycznie do każdego sosu ,ale ocet ohyda . Octem to ha mogę odkamienic czajnik 🥵🥵
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fuuuj ocet to trucizna i ohyda
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ocet balsamiczny jak najbardziej, spirytusowy nie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłam. Sosik pierwsza klasa, jednym słowem mówiąc „poezja” 😃 Zamiast śmietany 30% dałam 18%, bo taką akurat miałam. Sos, sam w sobie, zrobił się gęsty.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Artur lamie przepisy sos zrobiłem z olszówek i kozaków zamiast bulionu dałem 3 kostki rosołowe wołowe 2 i warzywny nie dałem czosnku bo ostrzegali i zagęściłem mąko zasmażoną ale udał się smaczny pierwszy raz ugotowałem już wstawiłem ziemniaki Ahahaha nic wam nie dam sam wszystko zjem.
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Olszówki są niejadalne.Chociaż może smaczne.Mam nadzieję że jest Pan zdrowy.Kostek rosołowych też nie polecam bo zawierają szkodliwe konserwanty.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kostki rosołowe do grzybów? Przecież to profanacja. To już było wszystko z torebki zrobić. Było by to samo.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo słuszna uwaga. Ktoś niepotrzebnie fatygował się do lasu. A może tylko na bazarek?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chyba jakiś dzieciak!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile kostek? To dało się zjeść?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super, sosik bardzo smakował mojemu Mężowi.... dziękuję.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepszy prosty sos
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sos jest przepyszny. Proporcje idealnie dobrane. Najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy. Jestem wdzięczna za przepis o który wszyscy pytają. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszotka
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sosik palce lizać polecam spróbować naprawdę warto i do tego chrupiące placuszki z cukinii pieczone w piekarniku mniam mniam....
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ale grzyby obgotować czy nie
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spoko tylko cebulka mi się trochę zjarała moim zdaniem grzyby należy wrzucić trochę wcześniej. Ale po za tym wyszło super.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przecież masz napisane zeszklic cebulę i później wrzucić grzyby. Zrobiłeś coś źle, bo woda że swiezych grzybów zapobiega przypaleniu cebuli.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gotuję dla męża, sama nie jadam,nie lubię grzybów ale co zrobić skoro dziś nazbierał prawdziwków i prosił 😀. Skoro innym wychodzi pewnie i mój sos będzie dobry 😀
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się