Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety


Sałatka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. W połączeniu ze słodkimi pomarańczami, serem feta, oraz słodkim dressingiem buraki smakują wyśmienicie i nie są już tak ostre w smaku jak same. Bardzo dobre połączenie. Spróbujcie.
Składniki na ok. 1 litr sałatki:
- 400 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1- 2 zielone cebulki
- 100 g sera feta
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
- Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do buraków.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać do buraków razem z natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem feta.
- Przygotować dressing: W filiżance wymieszać musztardę, miód i ocet. Mieszając, dodawać powoli oliwę.
- Dressing dodać do reszty składników i wymieszać.
- Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 1 litr |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.