Sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta


Wspaniała sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Idealna na różne imprezy, śniadanie, kolację, a także do zabrania np. jako lunch do pracy. Jest prosta, smaczna i łatwa do przygotowania.
Składniki na ok. 6 porcji (ok. 1,8 litra):
- pół kapusty pekińskiej
- pierś z kurczaka
- ok. 1 litra domowego bulionu warzywnego (kupnego lub ewentualnie z kostki rosołowej, czy proszku)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 200 g sera feta
- ½ szklanki słonecznika (ok. 70g)
- kilka łyżek majonezu (według uznania, mniej więcej 5 łyżek)
- sól (niedużo) i pieprz czarny, mielony
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka ugotować na bulionie (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej) do miękkości. Wyciągnąć z bulionu, ostudzić i pokroić w kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Kapustę, pierś z kurczaka, ser, słonecznik, kukurydzę i majonez połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Nie dawać za dużo soli! Sałatka jest już słona od fety.)
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.