Buraczki na ciepło do obiadu

Podsmażane buraki na ciepło to pyszny i wartościowy dodatek do obiadu. Bardzo proste do przygotowania. W szybkiej wersji można sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu, pakowane hermetycznie. Jednak najbardziej aromatyczne są upieczone w piekarniku. Polecam podawać z mięsem i ziemniakami.

Składniki na ok. 650 ml:

  • 500 g buraków
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego (masła lub oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • sól, pieprz
  • ok. 1 łyżeczki cukru (opcjonalnie, ja nie dodaję)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
  2. Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
  3. Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można również na małych).
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (lub oleju), aż się zeszkli.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starte buraki, sól, pieprz i ocet. Wymieszać i chwilę podsmażyć, aby całość zrobiła się ciepła. Na końcu wmieszać śmietanę i ewentualnie cukier do smaku.
  6. Podawać od razu na ciepło.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 650 ml, ok. 7 porcji

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Buraczki na ciepło do obiadu