Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii są zdrowsze.
Do pieczenia najlepiej wybierać buraki jędrne i nieduże. Im mniejsze, tym czas pieczenia krótszy.
Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym:
Składniki:
kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ.
Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
Buraki pieczone w folii aluminiowej:
Składniki:
kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
folia aluminiowa, pocięta na duże kwadraty
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).
Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
Cześć, piekę buraki tak jak w przepisie powyżej, w naczyniu żaroodpornym i są pyszne. Wyciągam je nawet bez dodatków.
Odkryłam ciekawe połączenie pieczonego buraka z kaszanką na zimno na chlebku z odrobiną majonezu i pieprzu,może to zboczenie ale mi smakuje:)
Ja piekę bez żadnej folii, naprawdę można się bez niej obejść. Układam na papierze do pieczenia buraki mniej więcej jednakowej wielkości i piekę do kontrolowanej miękkości . Są pyszne, słodkie, dużo lepsze niż gotowane.