Pieczone buraki

12 Komentarzy
Pieczone buraki

Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii są zdrowsze.

Do pieczenia najlepiej wybierać buraki jędrne i nieduże. Im mniejsze, tym czas pieczenia krótszy.

Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym:

Składniki:

  • kilka świeżych buraków (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ.

2

  1. Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).

Buraki pieczone w folii aluminiowej:

Składniki:

  • kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
  • folia aluminiowa, pocięta na duże kwadraty

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).

4

  1. Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pieczone buraki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.